Свет

Маск полемисао са Вилдерсом: Холандија ће изумрети сама од себе

Маск је у четвртак одговорио на објаву Вилдерса на Иксу који је рекао да је "највећи проблем са којим се данас суочавамо колапс сопствене културе и западних вредности због отворених граница"
Маск полемисао са Вилдерсом: Холандија ће изумрети сама од себе© Tanjug/ AP Photo/Patrick Post

Амерички милијардер Илон Маск, власник Икса, упозорио je победника деснице на изборима у Холандији Герта Вилдерса да ће нација "одумрети сама од себе" ако њен наталитет остане низак.

Маск је у четвртак одговорио на објаву Вилдерса на Иксу који је рекао да је "највећи проблем са којим се данас суочавамо колапс сопствене културе и западних вредности због отворених граница, масовне миграције, неконтролисаних захтева за азил и на крају, не мање важно, превише слабих политичара који заговарају културни релативизам".

Одговарајући на Вилдерову опаску, Маск је рекао да се слаже те додао да чак и земље које имају врло мало имиграната, попут Кореје и Јапана, доживљавају колапс становништва.

Стопа наталитета у Холандији опада последњих година, али миграције су помогле да се холандско становништво повећа од 2014. године, наводи национална агенција за статистику и додаје да је у 2022. прилив миграната био око 220.000 људи.

Вилдерс, који је дуго позивао на ограничавање имиграције муслимана у Холандију, тренутно преговара са још три странке о формирању десничарске коалиције и избора следећег премијера земље након победе на изборима 22. новембра прошле године.

image