Свет

Вилдерс: Холандија треба да смањи помоћ Украјини, не можемо да одбранимо ни своју земљу

Холандски десничар је у парламенту покушао да убеди посланике да он није пријатељ Русије и да Москву види као агресора
Вилдерс: Холандија треба да смањи помоћ Украјини, не можемо да одбранимо ни своју земљуwww.globallookpress.com © Ddp

Холандски десничар Герт Вилдерс изјавио је да би Холандија требало да смањи војну помоћ Украјини, а то се десило у тренутку када Кијев покушава да обезбеди подршку кључних западних савезника, преноси Блумберг.

"Верујемо да не би требало да шаљемо војну помоћ Украјини, јер нисмо у стању да одбранимо ни сопствену земљу", рекао је Вилдерс у среду, током дебате у парламенту.

И странке Нови друштвени уговор десног центра (НСЦ) и Покрет пољопривредника, његова два потенцијална коалициона партнера, такође су изразили оклевање око чланства Украјине у Европској унији и додатне финансијске подршке Кијеву.

Вилдерсови коментари су уследили у моменту када украјински председник Владимир Зеленски тражи од америчког Конгреса да одобри Кијеву још 61 милијарду долара помоћи, али га је Вашингтон оставио без јасног одговора.

Холандија је до сада била један од кључних савезника Украјине.

Током мандата одлазећег премијера Марка Рутеа, ова земља је послала Кијеву системе противваздушне одбране и преузела на себе обуку украјинских пилота за америчке борбене авионе Ф-16.

Русија је раније упозорила да ће реаговати уколико украјински Ф-16 полете из НАТО земаља и да ће сматрати да те државе постају учеснице конфликта.

Руте се сматра главним кандидатом за функцију генералног секретара НАТО-а, након што Јенс Столтенберг одступи следеће године.

Вилдерс је однео победу на изборима у Холандији 22. новембра. После избора је позвао на формирање коалиције која би укључивала НСЦ, Странку пољопривредника и Народну партију за слободу и демократију, коју је раније водио Руте.

Вилдерс је у среду покушао да убеди холандске посланике да он није "пријатељ Русије" и да Москву види као "агресора". "Путин је ужасан диктатор", додао је.

image