Свет

Руски медији: Путин је поново победио - овај пут у Холандији

Победа контроверзног политичара Герта Вилдерса, који се успротивио испоруци оружја Украјини, јавно осудио русофобију у Европи и пркосно изазвао елите посетом Државној думи у марту 2018. не значи да је проруски, али је очигледно да ће сваки западни политичар који доводи у питање помоћ Украјини бити означен као "прокремљовски"
Руски медији: Путин је поново победио - овај пут у Холандији© Lintao Zhang/Getty Images)

Прва реакција западних медија на резултате парламентарних избора у Холандији је да је "најгора ноћна мора Европске уније" постала стварност. Шок за естаблишмент било је самоуверено прво место десничарске Партије слободе (ПВВ), коју предводи 60-годишњи евроскептик Герт Вилдерс, пише руски новинар Владимир Корнилов за "РИА Новости".

Добивши скоро четвртину гласова, та политичка снага је више него удвостручила своју фракцију у парламенту, где ће сада имати 37 мандата. Други блок Лабуриста и Зелених добио је само 25 места, док је партија Марка Рутеа За слободу и демократију (ВВД), која је на власти од 2010, пала на трећу позицију са 24 места.

Корнилов наводи да одлазећи премијер Руте, прозван "Тефлон" због своје издржљивости, на крају је лукавим маневрима обезбедио победу својих заклетих противника. Утолико је забавнија чињеница да је Руте апсолутни фаворит у трци за место генералног секретара НАТО- а. 

"Ако крајњи резултат његовог руководства Северноатлантском алијансом буде исти као у Холандији, онда то треба поздравити", поручује Корнилов.

Контрареклама је најбоља реклама

Вилдерсова партија почела је убрзано да добија рејтинге пред крај кампање, доспевши први пут на прво место буквално дан пре гласања. А либерали нису могли да нађу ништа боље него да почну да рекламирају свог конкурента. 

Странка Демократе 66, такође део Рутеове коалиције, потрошила је много новца, постављајући на насловне стране националних новина позив да дођу на бирачка места да гласају против Вилдерса, који им се чак захвалио на тако неочекиваној реклами, јер како је навео, "ни он сам не би обезбедио толико новца да се покаже на насловницама".

"Сада европски естаблишмент чупа косу. Немачки русофобни пропагандиста Јулиан Ропке буквално је вриштао: 'Још једна држава НАТО-а иде ка Русији. Путин само треба да седне и гледа како подршка Украјини постепено пада, иако се о сукобу Русије и Украјине током кампање није посебно говорило, холандска штампа је у последњем тренутку такође пожурила да прикаже Вилдерса као савезника Москве", указује Корнилов. 

Према његовим речима, "украјински ресурси" су такође дали све од себе, покушавајући да шире лажне вести да је "Кремљ купио Вилдерсову партију".

Корнилов додаје да Вилдерс није "проруски" политичар, премда се успротивио испоруци оружја Украјини, јавно осудио русофобију у Европи и пркосно изазвао своје елите посетом Државној думи у марту 2018, односно после повратка Крима Русији. 

"Након почетка Специјалне операције, Вилдерс није био толико активан у том правцу. Али разумемо да ће сваки западни политичар који доводи у питање помоћ Украјини бити означен као 'прокремљовски'", истиче.

image