Свет

"Политико": Бајден страхује од увлачења САД у нови рат на Блиском истоку

Председник САД могао би се ускоро наћи у центру великог рата на Блиском истоку, а то се дешава управо у време предизборне кампање
"Политико": Бајден страхује од увлачења САД у нови рат на Блиском истокуGetty © Justin Sullivan

Командант америчких поморских снага на Блиском истоку вицеадмирал Бред Купер изјавио је да јеменски Хути немају намеру да прекину "непромишљене нападе" на трговачке бродове у Црвеном мору, преноси "Политико".

Званичници Бајденове администрације покушавају да нађу начин како да одговоре на опасност од ексалације рата у Гази у регионални и дуготрајни сукоб.

Четири неименована америчка званичника изјавили су да се о томе разговара и у Белој кући и у Пентагону. Пентагон већ разрађује планове о узвратном удару на јеменске Хуте, а ти планови укључују гађање циљева у Јемену. Обавештајни званичници покушавају да предвиде могуће нападе на америчке оружане снаге у Ираку и Сирији, као и акције Хута.

Ескалација рата у шири, регионални сукоб значила би да ће председник Џозеф Бајден бити увучен у још један рат на Блиском истоку, и то управо у време предизборне кампање.

Изгледа да све иде ка сценарију који су САД покушале да избегну.

Овакав развој догађаја није опасан само за регионалну безбедност већ и за шансе да Бајден буде поново изабран. У тренутку када је ступао на дужност, он је обећао да ће окончати ратове, а сада завршава мандат дубоко уплетен у сукоб у Украјини и као кључни савезник Израела у рату против Хамаса.

"Бајден треба да каже да се ништа од тога није десило његовом кривицом", рекао је директор за истраживање спољне политике на Институту "Кејто" Џастин Логан, па је наставио: "То није тема за Бајдена. Уколико се ствари битно не погоршају, мало је вероватно да ће спољна политика утицати на изборе."

Међутим, анкете из новембра показују да је 84 одсто Американаца забринуто да ће САД бити увучене у нови рат на Блиском истоку. Сваког месеца расте и број Американаца који мисле да САД не треба да пружају материјалну помоћ Украјини.

Како избећи нови регионални рат

Не ескалира само сукоб са Хутима. Хамас је у уторак оптужио Израел за убиство високог званичника у Бејруту. Десетине људи погинуло је у среду, током серије експлозија на гробу Касема Сулејманија, иранског војног команданта који је погинуо у америчком нападу 2019. године. У америчком нападу дроном недавно је убијен и командант проиранске милиције у Багдаду Талеб ел Саиди.

Председник Бајден је сазвао тим за националну безбедност за Нову годину како би разговарали о ситуацији у Црвеном мору. Резултат тога је заједничка изјава САД и њихових савезника да ће се Хути суочити са "последицама" уколико наставе са нападима.

Постоје и други знаци да је администрација забринута због ових претњи. После напада у Ирану, амерички званичници, од Пентагона преко Стејт департмента до обавештајних агенција, страхују да би америчке трупе на Блиском истоку могле да постану мета проиранских милиција.

"Од четвртка је било 25 напада на комерцијалне бродове који су пролазили кроз Црвено море и Аденски залив", изјавио је вицеадмирал Бред Купер. У четвртак ујутро, Хути су први пут напали брод на међународним пловним путевима. Напади Хута приморали су велике компаније да преусмере своје бродове, што је повећало трошкове.

Постоји и страх да би се насиље у Гази могло проширити на Западну обалу и Либан. Либански Хезболах и Израел размењују ватру на граници, а било је извештаја о нападима израелских досељеника на Палестинце на Западној обали.

"Иако су САД покушавале да избегну да се рат у Гази претвори у регионални, та одлука није у потпуности на нама", рекао је официр ЦИА и бивши званичник Пентагона Мик Малрој, па је упозорио: "Многи знаци показују да би овај сукоб могао да прерасте у шири, регионални рат."

image