Свет

Бела кућа: Иран помаже Хутима да нападају бродове у Црвеном мору

Техеран је негирао било какву умешаност
Бела кућа: Иран помаже Хутима да нападају бродове у Црвеном моруwww.globallookpress.com © ABACA/Keystone Press Agency

Иран је био "дубоко умешан" у планирање операција против комерцијалних бродова у Црвеном мору и ирански обавештајни подаци су били кључни у нападима јеменских Хута, саопштила је Бела кућа.

Хути кажу да њихови напади дроновима на комерцијалне бродове у Црвеном мору представљају подршку Палестинцима који се налазе под израелском опсадом у Гази. Напади су приморали бродове да промене курс и крену дужим рутама око најјужнијег дела Африке.

"Знамо да је Иран био дубоко умешан у планирање операција против комерцијалних бродова у Црвеном мору. Ово је у складу са иранском дугорочном материјалном подршком и охрабривањем дестабилизујућих акција Хута у региону", рекла је портпаролка Беле куће за националну безбедност Адријен Вотсон.

Иран је негирао умешаност у нападе Хута у Црвеном мору, преноси Ројтерс.

Позивајући се на безбедносне изворе, "Волстрит џорнал" је пренео да Хути добијају од иранских паравојних снага не само обавештајне податке већ и оружје у виду дронова и ракета.

"Хути немају радарску технологију за гађање бродова. Потребна им је помоћ Ирана, без ње ће пројектили једноставно пасти у воду", рекао је један од саговорника америчког листа.

САД су прошле недеље најавиле стварање поморске коалиције која укључује 20 земаља са циљем да помогне у заштити пловила од напада у Црвеном мору. Неке од укључених земаља рекле су да ће се операције заштите комерцијалног саобраћаја спроводити у оквиру постојећих поморских споразума.

image