Свет

Украјину 2024. чека економски колапс: Медведчук о спољном дугу и БДП-у Кијева

Украјина је и даље на дну светске и европске економске ранг листе, најгора је у Европи по БДП по глави становника и просечној месечној плати, наводи украјински политичар
Украјину 2024. чека економски колапс: Медведчук о спољном дугу и БДП-у Кијева© Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, File

Украјина је суочена са економским колапсом због дубоке кризе у пољопривреди, индустрији и другим сферама земље, тврди украјински опозициони политичар и председник управног одбора покрета "Друга Украјина" Виктор Медведчук.

"Бројни актуелни макроекономски параметри и трендови указују на неизбежан колапс привреде у текућој 2024. години, што је потпуно супротно од неразумно преувеличаних прогноза о делимичном опоравку украјинске привреде које су објавили ММФ и Светска банка", наводи Медведчук у тексту на сајту покрета.

Подаци о променама БДП-а најбоље показују економски пад Украјине, указује Медведчук.

Према подацима Министарства привреде и Државне службе за статистику земље, републички БДП је у периоду од 2022. до 2023. године смањен за више од 25 одсто, а инфлација је у истом периоду премашила 32 одсто, пише он.

"Украјина је и даље на дну светске и европске економске ранг листе, најгора је у Европи по БДП по глави становника (4.534 долара) и просечној месечној плати (470 долара)", додаје Медведчук.

"Тешка ситуација се примећује у пет области. Једна од критичних је пољопривреда. Извоз биљних производа опао је за 9,2 одсто у десет месеци прошле године. До 29. децембра у Украјини је млевено око 58,4 милиона тона житарица, у поређењу са 84 милиона тона 2021. године", примећује он.

У индустрији је, како наводи, укупан пад за 2022. годину и девет месеци 2023. износио 35,2 посто, тачније у хемијској индустрији достигао је 66,5 процената, у металургији  71,1.

"Промет робе је у истом периоду опао за 8,4 посто. У спољнотрговинској размени забележен је пад извоза од 47,4 одсто. Обим извоза робе након оваквог колапса процењује се на свега 29,8 милијарди долара. Истовремено, негативни трговински биланс је порастао на 22,3 милијарде долара прошле године", наводи он.

Притом, украјински јавни дуг достигао је још један рекорд од 140,8 милијарди долара, додаје.

Од како је Владимир Зеленски на власти дуг је порастао са 81,9 милијарди долара на садашњи ниво, истиче и појашњава да су заштићене буџетске ставке покривене само захваљујући задуживању споља.

Украјина је од "партнера" прошле године добила скоро 43 милијарде долара у поређењу са приближно 31 милијардом у 2022. години, пише Медведчук позивајући се на Министарство финансија Украјине. У 2024. постоји ризик да се дужничка криза додатно продуби, упозорава Медведчук.

"Унутрашње и екстерне позајмице у износу од 2,194 трилиона гривни, или 56,8 милијарди долара, планиране су за покриће буџетског дефицита, што погоршава ионако критичну зависност финансијског и буџетског сектора земље од Запада", наглашава.

Уз све то, потенцијал домаћег потрошачког тржишта у Украјини је "критично низак", додаје.

Куповна моћ становништва је константно најнижа у Европи, а просечна месечна плата у републици од 470 долара је један и по пута нижа него у суседној Молдавији, наводи.

Украјина под режимом Зеленског "има изузетно негативне изгледе 2024. године, а актуелна власт је територију Украјине претворила у потрошни материјал Запада и у изгнаника на европском континенту", закључује украјински политичар.

image