Русија

Медведчук: Украјина постаје сиромашна, немоћна европска провинција

Изабравши политику европских интеграција, Кијев је већ сада почео економски да слаби, док поједине земље ЕУ блокадама и ембаргом јасно стављају да знања да не желе да виде Украјину као део савеза
Медведчук: Украјина постаје сиромашна, немоћна европска провинција© Envato.elements.com

Русија никада није била против тога да Украјина уђе у Европску унију, већ се противимо њеном прикључењу НАТО-у, пише Виктор Медведчук у последњем ауторском чланку објављеном на сајту "Смотрим.ру"

Он додаје да је економија Кијева почела да слаби, чим су се власти одлучиле за Запад.

Украјина је тада постала најсиромашнија земља Европе, јер су јој наметнули лажни концепт интеграције у европску економију који је био осуђен на пропаст.

Такође, створена је дискриминациона зона слободне трговине са Унијом, наводи бивши лидер опозиционе партије "Опозициона платформа – За живот", алудирајући на блокаду камионџија на пољско-украјинској граници, али и друге блокаде превоза робе које су затим уследиле.

Све то, додаје он, допуњује се и даље усвајањем нових ограничења против украјинског бизниса.

Даље, Медведчук подсећа да је Европска комисија средином године забранила увоз украјинске пшенице, кукуруза и других пољопривредних производа у Бугарску, Мађарску, Пољску, Румунију и Словачку, а одлука је затим била продужена до септембра.

Након тога уследиле су једностране мере појединих држава - пре свега Пољске и Мађарске - које су забрањивале увоз украјинских пољопривредних производа. Према званичним подацима, Словачка ће ову забрану такође продужити од 1. јануара 2024. 

Осим тога, Пољаци су блокирали копнене граничне прелазе са Украјином, а блокада ће трајати до 1. фебруара следеће године. Протестима су се прикључили и пољски пољопривредници. Словачка је затим, такође од 1. децембра ове године, блокирала прелазе на граници са Украјином, док је Мађарска затворила границе за украјинске превознике робе који сада долазе из Словачке.  

Све то довело је до великих редова на границама, а затим и до пораста цене течног гаса за 29 одсто у Украјини, пише Медведчук.

"Шта је то ако није отварање економског фронта ЕУ против Украјине? У Украјини једногласно пројектују катастрофалне последице по привреду у случају наставка и/или проширења блокаде која се односи на превоз робе. Прогнозира се пораст инфлације, пад у спољној трговини и пад економске активности. Рекло би се да би, према легенди о европским интеграцијама, све требало да буде сасвим другачије, али ето, то је реалност".

Али, истиче Медведчук, "ова година је по ко зна који пут показала да Украјина у ЕУ никоме није потребна".

"То су својим акцијама још једном показале поједине земље чланице ЕУ у сфери пољопривреде, уводећи ембарго и блокадом транспорта. Да ли је било могуће предвидети такав развој догађаја? Наравно!", пише он, додајући да је његов покрет "Украјински избор" још 2013. упозоравао на негативне економске последице склапања договора са ЕУ о слободној трговини. 

"За данашњу Украјину, политика усмерена ка европским интеграцијама значи губитак у свим областима. Прво, губитак у економском смислу: потпуна предаја сопственог економског суверенитета. Друго, то је и губитак у политичком смислу - предаја политичког суверенитета, јер се Украјином више неће управљати из Кијева", наводи Медведчук.

Како додаје Украјина ће постати сиромашна, немоћна европска провинција. Он се осврнуо и на незамисливо мешање у процес формирања Уставног суда и агенција за спровођење закона Украјине.

"Треће, (европске интеграције) подразумеваће потпуни губитак правог идентитета Украјине, јер западни господари не крију да желе да створе нови народ, очишћен од сећања, вере и моралних начела из прошлости. Уништавањем 'погрешних' људи, њихове вере, језика и менталитета, уништавају се Украјинци, како економски тако и физички", наводи он.

image