Свет

Данска одложила испоруку првих Ф-16 ловаца Кијеву за шест месеци

Првобитно је било планирано да планирано да Копенхаген Кијеву пошаље прве борбене авионе око Нове 2024. године
Данска одложила испоруку првих Ф-16 ловаца Кијеву за шест месециGetty © Omar Marques / Stringer

Данска испорука првих ловаца Ф-16 Украјини одложена је за највише шест месеци, пише лист "Берлингске", позивајући се на Министарство одбране те земље.

"Према садашњем распореду, очекује се да ће се трансфер извршити у другом кварталу 2024. године", наводи се у публикацији.

Копенхаген је првобитно планирао да ове авионе пошаље Кијеву око Нове године.

Данска и Холандија су прве пристале да Украјини обезбеде америчке невидљиве борбене авионе Ф-16.

Бела кућа је потврдила да ће Кијев добити борбене авионе трећих земаља по завршетку обуке за пилоте.

Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен рекла је да је планирано да први ловци буду послати у Украјину 2024. године. 

Како је приметио руски амбасадор у Хагу, Александар Шулгин , Холанђани "жмуре" на чињеницу да ће испоруке Ф-16 Кијеву довести до продужавања сукоба и још већих патњи становништва.

Заузврат, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров нагласио ће да ће испоруку опреме која може да носи нуклеарно оружје у Оружаним снагама Украјине, Русија сматрати претњом са Запада. 

Раније је "Вашингтон пост", позивајући се на неименованог америчког званичника, известио да трансфер Ф-16 не би обезбедио украјинским оружаним снагама жељену супериорност у ваздуху, пошто су руски системи противваздушне одбране веома ефикасни.

image