Свет

Данска: Распоредићемо Ф-16 у Украјини када се испуне (немогући) услови

"Услови су, између осталог, успешанo одабрани, тестирани и обучени украјински војници, као и потребне дозволе, инфраструктура и логистика", наводи се у саопштењу данског Министарства спољних послова
Данска: Распоредићемо Ф-16 у Украјини када се испуне (немогући) условиGetty © Photo by Robertus Pudyanto/Getty Images

Данска пристаје да пошаље борбене авионе Ф-16 у Украјину када се за то створе услови, објавило је Министарство спољних послова те државе на друштвеној мрежи "Икс" (некадашњи "Твитер").

"Сагласни смо да ћемо, у блиској сарадњи са Сједињеним Државама и другим партнерима, распоредити авионе Ф-16 у Украјину и украјинско ратно ваздухопловство, када се испуне услови за такав трансфер. Услови су, између осталог, успешанo одабрани, тестирани и обучени украјински војници, као и потребне дозволе, инфраструктура и логистика", наводи се у саопштењу.

Раније је високи званичник америчке администрације рекао за РИА Новости да је Вашингтон одобрио трансфер америчких борбених авиона четврте генерације Ф-16 у Кијев из Данске и Холандије. Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити борбене авионе америчке производње Ф-16 из трећих земаља након завршетка обуке пилота.

image