Свет

Кина открила британског шпијуна: Пренео строго поверљиве државне тајне Лондону

Док је радило за британску обавештајну службу, Хуанг им је пренео поверљиве информације, саопштено је из Пекинга
Кина открила британског шпијуна: Пренео строго поверљиве државне тајне ЛондонуGetty © Lintao Zhang / Staff

Кина је саопштила да су њене безбедносне агенције откриле да је британска тајна обавештајна служба МИ6 користила странца у Кини за прикупљање тајни и информација.

Министарство државне безбедности Кине саопштило је да је страног држављанина по имену Хуанг, који је био на челу једне прекоморске консултантске организације, регрутовао МИ6 2015. у сврху "спровођења активности прикупљања обавештајних података у Кини".

Док је радио за британску обавештајну службу, Хуанг им је пренео "девет скупова поверљивих информација класификованих као строго поверљиве државне тајне и пет скупова поверљивих државних тајни".

Како преноси Ројтерс, МИ6 је наложио Хуангу да уђе у Кину неколико пута и користи свој јавни идентитет као параван за прикупљање обавештајних података.

МИ6 је такође спровео професионалну обавештајну обуку за Хуанга у Британији и другим местима и обезбедио специјалну опрему за шпијунажу за унакрсно повезивање обавештајних служби, саопштила је кинеска влада.

"Након пажљиве истраге, органи државне безбедности су одмах открили доказе о Хуанговој умешаности у шпијунске активности и против њега предузели кривичне мере", саопштиле су власти.

У међувремену, британска влада је саопштила да кинески шпијуни таргетирају њене званичнике на осетљивим позицијама у политици, одбрани и бизнису у склопу све софистицираније шпијунске операције како би добили приступ тајнама.

image