Свет

СЗО: У једној од последњих болница у Гази остало је само пет лекара

Више од стотину жртава свакодневно стиже у преоптерећену болницу, каже Тедрос Аданом Гебрејесус из СЗО
СЗО: У једној од последњих болница у Гази остало је само пет лекара© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Једна од ретких преосталих здравствених установа у Гази је на коленима са само пет преосталих лекара, упозорио је шеф Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус и апеловао да болница буде поштеђена у борби које су захватиле ту област.

Мисија СЗО у болници Ел-Акса утврдила је да је већина медицинског особља побегла због опасних услова и налога за евакуацију, рекао је Тедрос, преноси "Политико".

Шеф СЗО је навео да је број рањених и мртвих који су превезени у болницу "знатно порастао" протеклих дана, са више од 120 трауматских случајева и десетинама мртвих који свакодневно пристижу "због појачаног гранатирања, прострелних рана, повреда од рушења зграда и других траума везаних за рат" Израела са Хамасом.

Протеклог викенда само један лекар је био на одељењу за хитне случајеве, рекао је Шон Кејси, координатор хитних медицинских тимова СЗО, новинарима у болници док су иза њега, на крвавом поду, медицински радници збрињавали дете.

У новембру су израелске снаге извршиле напад на највећу болницу у Гази Ел-Шифу, тврдећи да се тамо крију милитанти групе Хамас.

Две организације за медицинску помоћ - Медицинска помоћ за Палестинце (МАП) и Тим хитне медицинске помоћи (ЕМТ) Међународног спасилачког комитета спасавања (ИРЦ) - саопштиле су да се повлаче из Газе јер је ситуација на терену постала преопасна.

У заједничком саопштењу, хуманитарне организације су навеле да је Ел-Акса последња функционална болница у средњем подручју Газе. Навели су и да су израелске снаге бациле летке у којима су подручја која окружују болницу означена као "црвена зона" и да су се, како би заштитили своје особље, МАП и ИРЦ повукли из Ел-Аксе.

ИДФ је покренула копнени напад на Газу након Хамасовог насилног напада у Израелу у октобру у којем је убијено више од 1.200 људи и довело до узимања скоро 250 талаца. Министарство здравља Газе које контролише Хамас процењује да је више од 22.000 Палестинаца убијено у борбама.

image