Свет

Марио Драги фаворит за председника Европског савета

Планови Шарла Мишела за рани одлазак покренули трку за највиша места у блоку
Марио Драги фаворит за председника Европског саветаGetty © Antonio Masiello / Stringer

План Шарла Мишела да превремено поднесе оставку на место председника Европског савета убрзао је преговоре о највишим позицијама у ЕУ, а бивши италијански премијер Марио Драги изронио је као водећи кандидат.

Драги је бивши председник Европске централне банке, заслужан за спас блока јединствене валуте и потенцијално је добар избор да наследи Мишела, рекли су званичници ЕУ за "Фајненшел тајмс".

Извор близак Драгију рекао је да он није заинтересован ни за једну од водећих улога блока. Али, спекулације о Драгијевим изгледима наглашавају жељу у многим престоницама да се финализује наследник много пре Мишеловог одласка средином јула.

Журба око проналажења наследника Мишела – који ће се кандидовати као посланик у Европском парламенту – делимично је подстакнута правилима ЕУ која би омогућила истакнутом мађарском евроскептичном лидеру Виктору Орбану да преузме ту функцију ако се блок не договори око кандидата до одласка председника Европског савета.

Мађарска 1. јула преузима шестомесечно ротирајуће председавање ЕУ. Новоизабрани чланови Европског парламента морају да преузму дужност до средине јула.

Друга имена која се наводе за место председника Европског савета укључују актуелне премијере, као што су Шпанац Педро Санчез из Шпаније и данска председница владе Мете Фредериксен.

Иако би влада у Риму могла да подржи кандидатуру Драгија, чланице из централне и источне Европе дуго се жале да се највиши послови пречесто дају западним Европљанима. Исто тако, Драгијеви статови, укључујући фискалну интеграцију, могли би да изнервирају земље попут Немачке које традиционално заузимају супротно гледиште.

"Он је превише политички настројен", рекао је један званичник ЕУ.

image
VV inauguration
banner