Свет

РИА Новости: Марио Драги ће бити нови генерални секретар НАТО-а

Драги има највеће шансе да наследи Јенса Столтенберга, тврди извор агенције
РИА Новости: Марио Драги ће бити нови генерални секретар НАТО-а© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Одлазећи премијер Италије Марио Драги вероватно ће заменити Јенса Столтенберга на месту генералног секретара НАТО-а, сазнају РИА новости.

Француска, Италија и Немачка инсистирају да место генералног секретара треба да попуни особа са дубоким разумевањем безбедносне архитектуре Европе, с обзиром на то да се главни изазови војног савеза тренутно налазе на овом континенту, пише руска агенција.

"Марио Драги има највеће шансе да добије ову позицију, пошто су француска, италијанска и немачка страна сагласне са тим, а изгледа да ни Американцима не смета његов избор", тврди извор агенције у Алијанси.

Поред Драгија, Велика Британија, САД и Канада немају замерке ни на рачун грчког премијера Киријакоса Мицотакиса. Међутим, Отава позива да се посебна пажња посвети Арктику, те у том смислу на водећој позицији у Алијанси жели да види особу која поседује знање о проблемима далеког севера, наводи извор.

Према његовим речима, чланице НАТО-а би о одлуку о кандидатури за главног секретара могле донети до божићних празника.

Јенсу Столтенбергу је мандат истекао 1. октобра, али Алијанса је раније донела одлуку да, услед кризе у Украјини, он остане на тој позицији до 30. септембра наредне године.

image
VV inauguration
banner