Свет

Потврђено: У Министарству одбране Украјине малверзације вредне 26 милиона долара

Дан раније, украјински медији пренели су да је Државно тужилаштво Украјине подигло нове оптужбе против бившег заменика министра одбране и двојице других званичника
Потврђено: У Министарству одбране Украјине малверзације вредне 26 милиона долара© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Министар одбране Украјине Рустем Умеров потврдио је данас да су се у Министарству одбране одиграле велике малверзације вредне више од 26 милиона долара, што је откривено само током последња четири месеца.

Умеров је на друштвеним мрежама, након завршетка истраге, обавестио јавност:

"Откривено је много преступа."

Дан раније, украјински медији пренели су да је Државно тужилаштво Украјине подигло нове оптужбе против бившег заменика министра одбране Украјине и двојице других званичника због финансијских малверзација у износу од 25 милиона долара. Ове малверзације, како се сумња, повезане су са куповином панцира, који, по квалитету и неким другим карактеристикама не одговарају потребама војске, због чега се, да ствар буде још гора, ни не могу користити на фронту.

Тужилаштво за сада није прецизирало о којим се лицима ради. 

Алексеј Резников, сада већ бивши министар одбране, смењен је у септембру прошле године, након чега је на његово место дошао Умеров. Смењено је и његових шест заменика – и то опет због корупције или других малверзација, на шта су Кијеву почели да замерају западни савезници.

Украјина је данас пред буџетским колапсом, што је признао и премијер Денис Шмигал, који је одмах затим затражио хитан састанак са западним донаторима и додатно финансирање.

image