Русија

Шојгу: Украјина прошле године изгубила 215.000 људи и 28.000 јединица технике

У току је први тематски састанак врха Оружаних снага Русије на којем присуствује и министар одбране Русије Сергеј Шојгу
Шојгу: Украјина прошле године изгубила 215.000 људи и 28.000 јединица технике© Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Украјина је током прошле године изгубила више од 215.000 људи и 28.000 јединица војне технике, рекао је данас министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу на првом тематском састанку челника Оружаних снага Русије, на којем ће бити размотрени даљи правци рада војске у 2024. години. 

Шојгу је истакао да руске трупе "методично смањују борбени потенцијал Оружаних снага Украјине", објаснивши да руска војска и даље држи стратешку иницијативу дуж целе линије фронта. Поновио је да Украјинци настављају да се боре, без обзира на исцрпљеност њихових људских ресурса и то што не постижу резултате на фронту.

"САД хладнокрвно покушавају да остваре своје амбиције повезане са жељом да буду светски лидери, на рачун живота Украјинаца. Кијевски режим наставља да шаље своје војнике у сигурну смрт и тражи било какве могућности да попуни редове у војсци. Наравно, то неће променити ситуацију на фронту, већ ће само продужити војни сукоб. Ми ћемо наставити да доследно остварујемо циљеве Специјалне војне операције", поручио је министар.

Поновио је и да ће руска војска наставити да реализује циљеве договорене на децембарском састанку Министарства одбране. 

"Један од кључних задатака је да држимо нуклеарну тријаду на највишем степену борбене готовости, јер то осигурава стратешки баланс у свету. Осим тога, наставићемо да опремамо војску и флоту најсавременијим оружјем, укључујући и оним које се заснива на вештачкој интелигенцији и новим принципима физике. Такође, концентрисаћемо се на свеопште снабдевање војске, која учествује у СВО. Повећаћемо испоруку најпотребнијих примерака наоружања".

"Конкретно, реализоваћемо серијску производњу дронова, и то од ултра малих до тешких нападачких", прецизирао је Шојгу.

Говорећи о плановима за блиску будућност, руски министар одбране је навео да они подразумевају побољшање комуникационих веза, повећање ефикасности савремених инструмената који се користе приликом обавештајних активности, односно, извиђања, затим, унапређења средстава за противбатеријску ватру и уочавање циљева. Такође, у плану је и рад на системима ПВО и побољшање ефикасности сателитског покривања

"Искуство стечено током СВО наставићемо да користимо у борбеној обуци и образовном процесу на војним универзитетима и академијама, активно укључујући у рад са војним лицима и оне инструкторе који поседују борбене вештине", открио је још Шојгу.

image