Свет

Подигнуте нове оптужнице против бившег врха украјинског Министарства одбране

И овај пут, оптужнице су повезане са финансијским малверзацијама, а на тапету су бивши заменик министра одбране и други званичници, чији се идентитет за сада не објављује
Подигнуте нове оптужнице против бившег врха украјинског Министарства одбранеwww.globallookpress.com © IMAGO/Jussi Nukari

Државно тужилаштво Украјине подигло је нове оптужбе против бившег заменика министра одбране Украјине и двојице других званичника због финансијских малверзација у износу од 25 милиона долара.

Сматра се да су малверзације повезане са куповином 50.000 нових панцира за потребе војске, који, притом, по својим карактеристикама и квалитету нису одговарали захтевима војске и стога нису могли бити искоришћени на фронту.

Као резултат, држави је учињена штета у износу од око 25 милиона долара, саопштило је тужилаштво.

Име и презиме и други подаци оптужених нису објављени, а ТАСС преноси да се двојица њих већ налазе у притвору. 

Оптуженима прети затвор од 15 година, будући да се терете за проневеру имовине и за то да су стварали препреке за нормално функционисање Оружаних снага Украјине. 

Подсетимо, у Украјини је прошле године избио је низ корупционашких скандала због тога што су различити званичници из Министарства одбране Украјине куповали намирнице или опрему по цени и до два или три пута већој од тржишне. Због једног од таквих скандала смењен је и бивши заменик министра одбране Вјачеслав Шаповалов, заједно са другим сарадницима. 

У септембру, због корупције је смењен и тадашњи министар одбране Алексеј Резников, а нови министар Рустем Умеров прогласио је борбу са корупцијом једним од главних приоритета. 

У истом периоду смењено је и шест заменика министра одбране. 

Украјина, која, иначе, важи за једну од најкорумпиранијих земаља Европе, почела је да разоткрива малверзације са новцем због притиска Запада. Наиме, западни савезници Кијева захтевају већу транспарентност око тога куда иде њихов новац, будући да Украјина непрестано тражи још, док у исто време не постиже значајне резултате на фронту.

Борба са корупцијом и финансијским малверзацијама данас је један од главних услова Запада за наставак подршке Украјини.

Због тога, Кијев од прошле године "ратује" и на том фронту, док се у исто време, осим у зони СВО, бори са унутрашњим струјама које воде битку за превласт у држави.

image