Свет

Потврђен рекорд: Ово је више од статистике, прошла година најтоплија

Рекордна глобална топлота је помогла да се погоршају многи екстремни временски догађаји у различитим деловима света 2023. године
Потврђен рекорд: Ово је више од статистике, прошла година најтоплија© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Претходна година је потврђена као најтоплија у историји, услед климатских промена изазваних људским фактором и подстакнута природним временским феноменом "Ел Нињо".

Ел Нињо је природни догађај где топлије површинске воде у источном Тихом океану ослобађају додатну топлоту у атмосферу, наводи Би-Би-Си.

Прошла година је била за око 1,48 степени топлија од дугогодишњег просека пре него што су људи почели да сагоревају велике количине фосилних горива, саопштила је климатска служба ЕУ, док анализа Би-Би-Сија показује да је скоро сваког дана од јула 2023. године забележена нова глобална температура ваздуха, која је висока за дато доба године.

Температуре водене површине су такође премашиле претходно забележене рекорде, што према наводима британске Метеоролошке агенције, повећава могућност да би се у току 2024. могао премашити праг загревања од 1,5 степени током календарске године, по први пут у историји.

Ова рекордна глобална топлота је помогла да се погоршају многи екстремни временски догађаји у различитим деловима света 2023. године, од интензивних топлотних таласа и шумских пожара широм Канаде и САД, до дуготрајне суше, а затим и поплава у деловима источне Африке.

Многе од ових неприлика догодиле су се у размерама које нису забележене у скорије време и у неочекиваним добима године.

"Ово је више од статистике. Екстремно време свакодневно уништава животе и начине да људи зараде за живот", рекао је професор Петери Талас, генерални секретар Светске метеоролошке организације.

Морски лед на Антарктику достигао је "невероватан" минимум током прошле, а арктички морски лед такође је испод просека.

Глечери на западном делу Северне Америке и у европским Алпима прошли су кроз екстремну сезону топљења, што је допринело порасту нивоа мора, пише Би-Би-Си.

image