Свет

Медицински званичници: Лојд Остин болује од рака простате

Амерички министар одбране 22. децембра имао је хируршку интервенцију, а у болницу је поново примљен 1. јануара због компликација, саопштено је из медицинске установе у којој је лечен, преносе амерички медији и подсећају да председник САД, као ни други високи званичници нису били обавештени о његовој хоспитализацији првог дана нове године
Медицински званичници: Лојд Остин болује од рака простате© Tanjug/AP Photo/ Maya Alleruzzo

Министар одбране Сједињених Америчких Држава Лојд Остин лечен је од рака простате, наводи се у саопштењу Националног војног медицинског центра "Волтер Рид".

У саопштењу се наводи да му је рак простате дијагностикован почетком децембра, преноси Си-Ен-Ен. Додаје се да је имао "минимално инванзивну хируршку интервенцију", простатектомију, 22. децембра.

"Током захвата, био је у тоталној анестезији. Министар Остин опоравио се без компликација од интервенције и вратио се кући следећег јутра. Његов рак простате откривен је у раној фази и прогнозе су одличне", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, 1. јануара Остин је поново примљен у болницу због компликација у виду "мучнине, јаког абдоминалног бола, као и бола у куку и нози". Утврђено је да има инфекцију уринарног тракта, навели су из болнице. 

У последњих осам дана Остиновог боравка у "Волтер Риду" и лечења инфекције, "никада није губио свест нити је подвргнут тоталној анестезији".

Амерички медиј подсећа да је претходних дана било нејасно да ли је Остин био под анестезијом током медицинског захвата, што Пентагон раније није обелоданио и на то није упозорио Белу кућу.

Пентагон је био суочен са бројним питањима након што је у петак откривено да је министар одбране примљен у болницу "Волтер Рид" 1. јануара и да је данима био у болници без да је о томе обавештена јавност.

Касније је објављено да амерички председник Џозеф Бајден, високи званичници националне безбедности, па чак и заменица министра одбране Кетлин Хикс – која је преузела Остинове дужности – нису били обавештени о хоспитализацији министра одбране и да је то учињено тек три дана након што је примљен у болницу.

 

image