Свет

Шеф "најсмртоносније војске на свету" најавио појачану производњу муниције, помоћ и Кијеву и Израелу

Сједињене Државе су повећале финансирање производње муниције за 50 одсто због високе стопе потрошње америчких граната у Украјини, рекао је министар одбране САД
Шеф "најсмртоносније војске на свету" најавио појачану производњу муниције, помоћ и Кијеву и ИзраелуGetty © Ben Pruchnie / Staff

Сједињене Државе ће у наредним годинама учетворостручити производњу артиљеријске муниције, будући да је сукоб у Украјини и сада на Блиском истоку исцрпио залихе, најавио је шеф Пентагона Лојд Остин.

"Током ове администрације, америчка производња артиљеријских граната неће се само повећати. Неће се само удвостручити. Учетворостручиће се", рекао је Остин и додао да је сукоб у Украјини указао на потребу за значајним улагањима у развој муниције.

"Дакле, у поређењу са буџетом за одбрану од пре само пет година, ми улажемо скоро 50 одсто више новца у муницију", додао је он.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе су "најмоћнија земља на свету" и могу да шаљу помоћ на неколико ратишта одједном, што укључује и Израел и Украјину. Вашингтон "неће дозволити да победе Хамас или Путин", додао је Остин.

Остинови коментари у супротности су са ситуацијом на терену и изјавама других високих америчких званичника који упозоравају да Вашингтон нема довољно муниције да подмири потребе и Украјине и Израела.

У говору на Регановом националном одбрамбеном форуму у Калифорнији, Остин је оценио да "само једна земља на Земљи може да понуди тип лидерства који захтева овај тренутак" а та земља је, према његовим речима - Америка.

"Свет који је изградило америчко руководство може да одржи само америчко вођство. Од Русије до Кине, од Хамаса до Ирана, наши ривали и непријатељи желе да поделе и ослабе Сједињене Државе, и да нас одвоје од наших савезника и партнера", рекао је он.

"Америчка војска је најсмртоноснија борбена снага у историји човечанства. И наставићемо тако. Не смемо својим пријатељима, ривалима или непријатељима дати никакав разлог да сумњају у решеност Сједињених Држава", закључио је Остин.

image