Украјина још без договора о новој мобилизацији: Нацрт закона владе враћен на дораду

Све политичке струје слажу се да је потребно да дође до нове мобилизације, каже Давид Арахамија

Нацрт закона о мобилизацији, који се последњих дана разматрао у Ради Украјине, повучен је са дневног реда и враћен на дораду, саопштио је данас шеф фракције владајуће партије "Слуге народа" Давид Арахамија, јављају "РИА Новости".

Према његовим речима, одлука је донета након затвореног састанка, на којем је присуствовала војна команда земље. Предложени нацрт закона враћен је његовим иницијаторима, заједно са предлозима шта би требало изменити, објашњава Арахамија. Коментаришући за сада одбијени предлог закона, он је на Телеграму написао да схвата захтеве војног руководства, и да је земља спремна да им изађе у сусрет, али да "не може све бити подржано", будући да се неки предлози "директно косе са људским правима", док други нису најбоље формулисани.

Ипак, истиче да се све политичке струје слажу да је потребно да дође до нове мобилизације. 

Документ о којем се говори, подсетимо, предложен је крајем децембра. Осмислила га је и предложила Влада Украјине, те је тако, осим четири алтернативна предлога о мобилизацији иза којих стоје народни посланици, овај нацрт закона о мобилизацији постао и главни.

Осмишљен је након што је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да је војска, наводно, од њега затражила да буде мобилизовано још око 400.000 до 500.000 војника. Војска је ово демантовала, а финансијски сектор земље поручио да Украјина нема финансијских средстава за мобилизацију толико великих размера.

Нацрт закона о мобилизацији који је данас враћен на дораду предлаже да и инвалиди треће групе могу бити позвани на фронт, претпоставља обавезну регистрацију свих оних који подлежу регрутацији, обавезне медицинске прегледе, и обавезно јављање у локалне војне комитете тачно онда и тамо где то буде наређено. Њиме се предлаже и спуштање старосне границе за мобилизацију, тако да ће, уколико се предлог усвоји, на фронт ићи сви они који имају 25 година, уместо 27, како је то сада био случај. 

Министар одбране Украјине Рустем Умеров у међувремену је поручио да је ово министарство већ припремило нову, кориговану верзију нацрта закона о мобилизацији. Како каже, та верзија узима у обзир "све предлоге, који су договорени заједно са посланицима током седница комитета за националну безбедност, одбрану и обавештајне активности". Објашњава и да је спреман да се овај предлог МО Украјине пошаље влади на усвајање. 

Подсетимо, одмах након почетка СВО, Кијев је покренуо свеопшту мобилизацију. Тиме је постало забрањено да мушкарци узраста од 18 до 60 година напусте земљу, што многи, пак, ипак покушавају да ураде, трудећи се да сачувају главу.

У међувремену, руска страна истиче да је Украјина само прошле године изгубила 215.000 људи. Велике губитке потврђује и Кијев, као и Запад, те је тако "Тајм" пренео вест да су украјински одреди толико проређени, да се на фронт сада позивају и они који у просеку имају 43 године. "Њујорк тајмс" је писао да Кијев сада покушава да привуче и што више жена у војску, будући да има велике губитке.

Ипак, нови предлог закона о мобилизацији, који је враћен на дораду, још не укључује ставку о обавезној мобилизацији жена. За сада, жене се могу прикључити војсци на добровољној основи.