Свет

Нови француски министар спољних послова Сежурне путује у Украјину

Стефан Сежурне је један од "Макронових момака" који су му помогли да освоји председничку функцију 2017.
Нови француски министар спољних послова Сежурне путује у Украјину© AP Photo/Michel Euler

Новоименовани француски министар спољних послова Стефан Сежурне кренуо је на своје прво званично путовање и тренутно је на путу за Украјину, изјавила су данас три дипломатска извора јер Париз жели да увери Кијев да има његову подршку у рату са Русијом који се ближи својој другој годишњици.

"То је позитиван сигнал да је он тако брзо учинио Кијев својим приоритетом чим је преузео функцију", рекао је један француски дипломата, пренео је Ројтерс.

Сежурне, иначе бивши емотивни партнер новог премијера Француске Габријела Атала, требало би да се састане са председником Украјине Владимиром Зеленским и председником парламента Русланом Стефанчуком, навеле су дипломате.

За разлику од своје претходнице, која није имала стварну политичку тежину,
Сежурне је близак председнику француске Емануелу Макрону, навела је британска агенција.

Он је један од "Макронових момака" који су му помогли да освоји председничку функцију 2017. и предводио је групу Обновимо Европу у Европском парламенту и Макронову партију Препород у Француској.

"Знам шта Француска значи у свету и свестан сам моћи дипломатије и преговора", рекао је он током преузимања функције.

Сежурне је истакао да ће радити за "независну Француску у моћној Европи" и да планира да у наредним данима отпутује у Берлин и Варшаву како би ојачао везе између три земље.

image