Свет

ЕУ разматра поморску мисију у Црвеном мору: "Постоји општи интерес"

Претпоставља се да би поморска мисија ЕУ могла да допуни операцију "Просперити гардијан" коју предводе САД
ЕУ разматра поморску мисију у Црвеном мору: "Постоји општи интерес"© Tanjug/UK Ministry of Defence via AP

ЕУ разматра слање поморске мисије у Црвено море како би заштитила кључне бродске руте од напада хутиских милитаната у Јемену, сазнаје "Еурактив".

Очекује се да ће амбасадори ЕУ у уторак разговарати о овом предлогу Европске службе за спољне послове (ЕЕАС), додаје се у тексту.

Иницијатива дипломатске службе блока претходила је ваздушним нападима САД и Велике Британије на циљеве Хута, који су изведени у петак и суботу, наглашава се.

Хути су од напада Хамаса и Израелске одмазде лансирали више дронова и пројектила гађајући стране бродове, превасходно комерцијална пловила за Израел код јеменске обале, ометајући транспорт дуж кључних рута у Црвеном мору и у Аденском заливу. Група је саопштила да изводи нападе у знак подршке Гази усред израелске војне операције у палестинској енклави.

У предлогу ЕЕАС-а, у који је "Еурактив" имао увид, наводи се да би "нова операција ЕУ дејствовала од Црвеног мора до Залива".

За сада нису познати детаљи о обиму и саставу мисије. Ипак, у документу се сугерише да би требало да садржи "најмање три разарача или фрегате са могућностима извођења већег броја мисија током најмање једне године".

Неименоване дипломате ЕУ рекле су за "Еурактив" да би планови могли да буду финализовани до 22. јануара, када би  министри спољних послова блока требало да одрже самит у Бриселу. Сама поморска мисија могла би да буде покренута већ до краја фебруара, додају они.

Један од извора рекао је да постоји "општи интерес" за спровођење операције у Црвеном мору међу државама чланицама ЕУ које су већ укључене у регион.

"Еурактив" је претпоставио да би поморска мисија ЕУ могла да допуни операцију "Просперити гардијан" коју предводе САД, а коју је Вашингтон покренуо прошлог месеца како би заштитио бродове од напада Хута.

image