Свет

Француски историчар: Најбоља ствар која се може десити Европи је нестанак САД

Вашингтон жели да спречи сарадњу Русије и земаља Европске уније, посебно са Немачком. То је опсесија и стратешки циљ, оцењује Емануел Тод
Француски историчар: Најбоља ствар која се може десити Европи је нестанак САД© Samuel Corum/Getty Images

Истакнути француски историчар и интелектуалац ​​Емануел Тод је у недавном интервјуу говорио о улози Сједињених Држава у европској геополитици и истакао да би у овом тренутку најбољи сценарио за стари континент био да северноамеричка земља нестане.

"Супротно ономе што сви мисле, ми себи кажемо: 'Шта ће бити с нама када нас САД више не буду штитиле?' Бићемо у миру! Најбоља ствар која може да се деси Европи био би нестанак Сједињених Држава", казао је Тод у интервјуу за француски радио "РМЦ".

Према његовим речима, Вашингтон "ужива да изазива нереде у Евроазији", где непрестано подстиче ратове и настоји да уведе хаотично стање. 

Како је нагласио, САД морају да пристану на "повлачење своје империје" у том региону и у свим оним где "одржавају сукобе", нагласивши да "то допринело погоршању ситуације у Гази до знатних размера".

"Француска више не постоји, јер је повезана са САД и под контролом НАТО-а", истакао је.

Тод оцењује да су амерички геополитичари "катастрофа" јер им недостаје, између осталог, "морал", а и имају склоност ка "новцу и рату".

"САД желе да спрече сарадњу Русије са земаљама Европске уније, посебно са Немачком. То је опсесија и стратешки циљ. У садашњим околностима, рат ће на крају престати. Није Русија та која ће победити, већ ће Запад изгубити", закључио је француски историчар.

image