Свет

Европа се коначно буди: Схватили да уместо њих, Пентагон зарађује на наоружању

Европска комисија прави план како да на продаји оружја зарађује она, а не Америка, пише "Политико"
Европа се коначно буди: Схватили да уместо њих, Пентагон зарађује на наоружањуGetty © Leon Neal

Брисел проучава како би европске владе могле да продају оружје лако као што то чине Американци.

Због сукоба у Украјини, европске владе су повећале потрошњу за војну индустрију, али су важни договори о продаји оружја отишли америчким војним произвођачима уместо европским компанијама.

Како би повратила иницијативу, Европска комисија отвара изгледе за копирање шеме америчке међународне војне продаје, система у по којем Пентагон обезбеђује продају оружја користећи комбиновано америчку индустријску моћ и политичке предности Вашингтона.

Европа нема такву предност, а то компаније "Ербас", "Леонардо" и "Талес" ставља у неповољан положај. Зато Европска комисија покушава да осмисли како да то промени, наводи се у документу од осам страница у који је "Политико" имао увид.

"Да ли би требало да ЕУ размотри еквивалент америчкој шеми, надовезујући се на међувладине шеме, како би се подржале набавке из европске одбрамбене технолошке и индустријске базе од држава чланица ЕУ и подршка партнерима, укључујући и Украјину", стоји у документу и додаје се питање: "Ако је тако, какав би механизам требало да функционише".

Очекује се да ће почетком 2024. године комесар за унутрашње тржиште и индустрију Тјери Бретон представити Европску одбрамбену индустријску стратегију која ће помоћи у подршци одбрамбеној технолошкој и индустријској бази континента.

Консултативни документ је један од пет који се шаљу националним делегацијама како би заузели своје ставове о томе како би стратегија требало да изгледа.

Америчка шема омогућава владама да купују оружје директно из Вашингтона без потребе да пролазе кроз одбрамбене компаније и може да убрза испоруке опреме користећи залихе америчког Министарства одбране.

Према документима Европске комисије, 95 одсто европских куповина из Америке од почетка сукоба у Украјини је обављено преко споменуте шеме, а у вредности већој од 60 милијарди долара.

План ЕУ је још у прелиминарној фази и његов исход ће зависити од повратних информација из земаља Уније. Брисел ј у много тежем положају од САД због сплета надлежности централе ЕУ и земаља чланица.

Документ ипак показује да је Брисел свестан конкурентске предности коју амерички систем даје даје америчким одбрамбеним компанијама.

Велики удео америчког наоружања у Европи је стално питање које је Европска комисија означила као свој главни приоритет. "Борим се да европске земље купују европско оружје", рекао је Бретон за "Фигаро".

Америчка влада је у октобру објавила планове за продају пројектила у вредности преко 1,5 милијарди долара европским земљама. Раније овог месеца Министарство одбране САД је одобрило продају главних борбених тенкова М1А2 "абрамс" Румунији у вредности 2,5 милијарди долара.

У уторак су извршни директори "Ербаса" и "Сааба", две највеће одбрамбене компаније у Европи, позвали европске владе да се мање ослањају на америчко оружје.

Како пише "Политико", ЕУ има искуства у покушајима да искористи тржишну моћ као што је учинила по питању комбиноване куповине гаса, или куповине вакцина против ковида, али то није учинила у области одбране.

image