Свет

Пекинг поздравља став Москве о Тајвану: Глас правде и мира

Ценимо руско противљење било каквом облику независности острва, поручено је из Пекинга
Пекинг поздравља став Москве о Тајвану: Глас правде и мираGetty © Annice Lyn / Stringer

Пекинг цени став Москве о Тајвану, саопштило је кинеско Министарство спољних послова, коментаришући руску реакцију на суботње изборе на том самоуправном острву.

Лај Чинг Те, председнички кандидат владајуће Демократске прогресивне партије, освојио је већину на гласању. Коментаришући исход, руско Министарство спољних послова је нагласило да се "противи сваком облику независности Тајвана" и позвало "све стране снаге да се уздрже од провокативних акција" у региону.

Портпролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг рекла је да Пекинг цени став Русије. "Ово је глас правде и мира међународне заједнице. Он оличава широки консензус о чврстој одбрани Повеље УН и основних норми међународних односа", навела је она.

За Пекинг, Тајван је део Кине и залаже се за мирно уједињење са острвом, али не искључује могућност употребе силе у случају формалног проглашења независности. Власти у Тајпеју имају подршку САД иако Вашингтон води рачуна да директно не подржи "независност" острва.

Мао је нагласила да Пекинг сматра да су избори на Тајвану "домаћа ствар" за Кину и да се противи "мешању САД". Исход гласања такође ни на који начин није променио статус територије, рекла је она.

image