Свет

Пекинг: Питање Тајвана је унутрашња ствар Кине

Принцип једне Кине је кључ за одржавање мира и стабилности у Тајванском мореузу, истакла је портпаролка Министарства спољних послова Мао Нинг
Пекинг: Питање Тајвана је унутрашња ствар Кине© Keith Tsuji/Getty Images

Кина је данас осудила изјаве америчких, британских и јапанских званичника који су честитали новоизабраном председнику региона Тајвана и упозорила те земље због тога што пружају подршку владајућој Демократској прогресивној партији (ДПП).

Кинеско министарство спољних послова саопштило је да изјава америчког Стејт департмента о изборима у кинеском региону Тајван озбиљно крши принцип једне Кине и три заједничка саопштења Кине и САД, као и да шаље, како је наведено, "озбиљно погрешан сигнал сепаратистичким снагама за независност Тајвана".

"Тајванско питање је унутрашња ствар Кине. Није битно како се мења ситуација на том острву. Основна чињеница је да на свету постоји само једна Кина и да је Тајван део Кине, и то се неће променити", изјавила је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг, коментаришући резултате избора на острву. 

Он је додала да је "принцип једне Кине кључ за одржавање мира и стабилности у Тајванском мореузу". 

Осим тога, истакла је да се нада да ће међународна заједница "наставити да се придржава принципа једне Кине".

Ројтерс је пренео да је кинеска амбасада у Јапану уручила званичан дипломатски протест након што је јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава честитала Лаију на изборној победи.

Лај Чинг Те из владајуће тајванске Демократске прогресивне партије (ДПП) изабран је за новог председника Тајвана након председничких избора, који су одржани у суботу, пренели су тајвански медији.

Кандидат опозиционе странке Куоминтанг Хо Ју Их претходно је признао пораз на изборима за председника Тајвана.

image
VV inauguration
banner