Свет

Тајван има новог председника: Пет ствари које треба знати о Лају Чинг Теу

Припремите се за дужи период неизвесности, упозорава "Политико"
Тајван има новог председника: Пет ствари које треба знати о Лају Чинг ТеуGetty © Annabelle Chih / Stringer

Са више од 40 одсто гласова, кандидат владајуће Демократске прогресивне партије (ПДП), Лај Чинг Те (64) изабран је за председника Тајвана.

Тренутни потпредседник Тајвана, довео је ПДП до историјског трећег мандата, првог за било коју странку од 1996. године.

За сада, ситуација у Тајпеју је мирна али ће је врло брзо заменити дужи период неизвесности око следећег потеза Пекинга, пише "Политико" и подсећа да Пекинг на Лаија гледа као на портпарола тајванског покрета за независност. Бриселски портал је издвојио пет ствари које треба знати о новом председнику Тајвана.

1. Пекинг га не воли

За Пекинг – који на Тајван гледа као на кинеску територију – Лај је "лице" тајванског покрета за независност и његов извор изазваће тензије између острва и копна.

2. Четири месеца у стању приправности

Очекује се да ће нестабилност бити у порасту у наредна четири месеца, све док Лај не буде званично инаугурисан 20. маја. Нико не зна колико би ово могло бити лоше, али тајвански званичници и стране дипломате кажу да не очекују да ће ситуација бити тако напета као након посета тадашње председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси острву 2022.

3. Лај ће морати да укроти своје пориве за независношћу Тајвана

На неки начин већ јесте, пише "Политико" и подсећа да је колико прошле седмице поручио новинарима да не намерава да прогласи независност ако буде изабран за председника.

ПДП инсајдери очекују да ће се Лај држати приступа одлазеће Цај Ингвен, без изношења ствари које би се могле протумачити као једнострано мењање статуса кво.

4. Међународни приступ Тајвана

Очекује се да ће САД, Јапан и Европа имати предност у Лајевим дипломатским активностима, док ће односи са Кином и даље бити негативни.

Током изборних скупова широм острва, Лај је у више наврата истицао напоре Цај да се осамостали од Кине и фокус пребаци на троје савезника-истомишљеника. Југоисточна Азија могла би да буде још једна главна дестинација за трговинске токове.

5. Лај би могао да има проблема са некооперативним парламентом

Постоји велика шанса да ће Лаи имати посла са подељеним парламентом. Пре избора, странка Куоминтанг (КМТ) обећала је да ће формирати већину са Тајванском народном партијом, чиме је Лајева администрација ефективно постала мањинска влада.

Иако би то могло да отежа спровођење политике која је "провокативна" за Пекинг, некооперативни парламент може да представља проблем када је реч о преко потребним трошковима за одбрану Тајвана.

image