Свет

Шта очекивати након избора на Тајвану: Нови лидер који је обећао да ће "бранити" острво од Кине

Острво је близу Тајванског мореуза и Јужног кинеског мора, поморске руте која повезује североисточну Азију са Блиским истоком и Европом. Многи комерцијални бродови пролазе том рутом са храном, енергентима и природним ресурсима, па би тако у случају сукоба, светска трговина била значајно прекинута
Шта очекивати након избора на Тајвану: Нови лидер који је обећао да ће "бранити" острво од Кине© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

Са више од 40 одсто гласова, кандидат владајуће Демократске прогресивне партије (ПДП), Лај Чинг Те изабран је за председника Тајвана, продужавајући владу своје странке, која је на власти већ осам година.

Избори су одржани усред растућих тензија између локалне власти, коју подржава Вашингтон, и Пекинга, који сматра да је острво неотуђиви део своје територије, што признаје већина земаља, пише у анализи РТ на шпанском. 

Дакле, ове изборе су веома помно пратили, не само становници острва већ и многе земље.

Политички правац Лај Чинг Теа

Након објављивања резултата, Лај Чинг Те, присталица очувања независности и веће сарадње са САД, изјавио је да "између демократије и ауторитарности, народ бира да се приклони демократији, а Тајван ће наставити да хода раме уз раме са међународним демократским савезницима". 

Лај Чинг Те је навео да му је намера да "одржи мир и стабилност са обе стране Тајванског мореуза, као и 'статус кво', у складу са уставним системом Републике Кине".

"Сарађиваћемо на побољшању благостања становништва са обе стране Тајванског мореуза како бисмо постигли циљ мира и заједничког просперитета. Али ми смо одлучни да бранимо Тајван од цивилних и војних напада Кине", нагласио је.

Истог дана одржани су и парламентарни избори, а Лај је признао да његова странка није освојила већину места у Конгресу. 

То би могло отежати усвајање неких од његових иницијатива, јер друга места заузети посланици из партија његових противника: Хо Ју Их, лидер Куоминтанга (КМТ) – главне опозиционе странке, и Ко Вен Же из Тајванске народне партије. 

Обојица се залажу за наставак дијалога са Пекингом и смањење тензија са континенталном Кином.

Реакција Пекинга и будућност његових односа са острвом

Кинеске власти, које су дуго инсистирале на поновном уједињењу са Тајваном, навеле су да је то "незаобилазно историјско" питање и од почетка су показале да одбијају идеју избора.

Након што су познати резултати гласања, портпарол кинеске амбасаде у Уједињеном Краљевству нагласио је да су "избори у кинеском региону Тајван локални избори и унутрашњи послови Кине"

Он је додао да "ма какав исход био, то неће променити основну чињеницу да је Тајван део Кине и да постоји само једна Кина на свету".

Портпарол Канцеларије за Тајван при Државном савету Народне Републике Кине Чен Бинхуа изјавио је да резултати избора у региону Тајвана показују да "Демократска прогресивна партија не може да представља већинско јавно мњење".

Истичући да је Тајван део Кине, Чен је рекао да избори неће променити заједничку тежњу сународника преко Тајванског мореуза да остваре ближе везе са Кином и да неће спречити неизбежан тренд поновног уједињења.

Реакције САД и њених савезника

Неколико сати након објављивања резултата, председавајући америчког Представничког дома Мајк Џонсон је саопштио да ће делегација америчких конгресмена посетити Тајван у мају, када Лај преузме дужност.

"Честитамо Вилијаму Лаију на избору за новог председника Тајвана и драго нам је што демократија напредује међу народом Тајвана. Како бих нагласио сталну посвећеност Конгреса безбедности и демократији, замолићу председнике релевантних комитета Коморе да предводе делегацију у Тајпеј, након Лаијеве инаугурације у мају", написао је Џонсон на Иксу.

ЕУ је такође издала саопштење у којем је "честитала свим бирачима који су учествовали у том демократском догађају". 

"Наши системи власти су засновани на заједничкој посвећености демократији, владавини закона и људским правима", наводи се у саопштењу.

Зашто Тајван привлачи толику пажњу?

Острво је близу Тајванског мореуза и Јужног кинеског мора, поморске руте која повезује североисточну Азију са Блиским истоком и Европом

Многи комерцијални бродови пролазе том рутом са храном, енергентима и природним ресурсима. Тако би у случају сукоба на том подручју, светска трговина била значајно прекинута.

Што се тиче Америке, САД има војне базе на територијама Филипина, Јапана и Јужне Кореје, савезничких земаља. 

Дакле, Тајван служи као основни елемент који уједињује Филипине са друга два партнера, а та линија представља стратешки важан ланац за Вашингтон, јер би кинеској војсци отежала распоређивање у западном Пацифику, преноси "Саут Чајна морнинг пост". 

Говорећи о технолошком сектору, треба напоменути да тајванска компанија за производњу полупроводника (ТСМЦ), која се сматра највећим произвођачем чипова, ставља острво у центар технолошке конкуренције између САД и Кине.

image