Свет

Почео Светски економски форум у Давосу

Годишњи састанак Светског економског форума почео је у Давосу под слоганом "Обнова поверења"
Почео Светски економски форум у Давосу© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Годишњи састанак Светског економског форума (СЕФ) почео је данас у Давосу под слоганом "Обнова поверења" и до 19. јануара ће угостити више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера Светског економског форума, као и лидере цивилног друштва, стручњаке, представнике младих, друштвене предузетнике и новинске агенције.

На форуму ће учествовати и председник Србије Александар Вучић пошто је сврстан међу тридесетак водећих светских политичара који ће бити на скупу.

На церемонији свечаног отварања биће додељене награде "Кристал" за рад на промовисању очувања животне средине, људских права и разумевања међу културама, наводи се на сајту СЕФ.

Присутнима ће се, између осталих, обратити и суоснивачица Светског економског Хилде Шваб.

Кључне теме форума у Давосу су "Постизање безбедности и сарадње у подељеном свету", "Стварање раста и радних места за нову еру", "Вештачка интелигенција као покретачка снага за привреду и друштво" и "Дугорочна стратегија за климу, природу и енергију".

Сутра ће се у Давосу одржати бројне дебате у којима ће учествовати оснивач Светског економског форума Клаус Шваб, премијер Кине Ли Ћијанг, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и многи други. Украјински председник Владимир Зеленски ће се обратити путем видео-везе.

image