Свет

Почиње Светски економски форум у Давосу, учествује и Вучић

Самит у Давосу званично почиње под слоганом "Обнова поверења".
Почиње Светски економски форум у Давосу, учествује и Вучић© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Данас почиње 54. по реду годишњи састанак Светског економског форума у Давосу и трајаће до 19. јануара, а на њему ће учествовати више од 100 представника држава, све главне међународне организације, 1.000 партнера форума, као и лидери цивилног друштва, стручњаци, представници младих, предузетници и новинске агенције. 

На форуму ће учествовати председник Србије Александар Вучић, пошто је сврстан међу тридесетак водећих светских политичара који ће бити на скупу.

Кључне теме форума у Давосу су "Постизање безбедности и сарадње у подељеном свету", "Стварање раста и радних места за нову еру", "Вештачка интелигенција као покретачка снага за привреду и друштво" и "Дугорочна стратегија за климу, природу и енергију", наводи се на веб страници те организације.

Учесници скупа ће бити и премијер Кине Ли Ћијанг, државни секретар САД Ентони Блинкен, саветник САД за државну безбедност Џејк Саливен, француски председник Емануел Макрон, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, премијери Белгије и Шпаније Александер Де Кро и Педро Санчез, као и председник Аргентине Хавијер Милеи.

Учествоваће и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални секретар УН Антонио Гутереш, премијер Холандије Марк Руте, грчки премијер Киријакос Мицотакис и други, док ће украјински председник Володимир Зеленски учествовати путем видео-везе.

Извршни директор "Мајкрософта" Сатја Надела ће, према програму форума, дискутовати у уторак са оснивачем Светског економског форума у Давосу Клаусом Швабом.

Учесницима Светског економског форума у Давосу ће се у четвртак обратити и извршни директор компаније за развој вештачке интелигенције "Опен АИ", Сем Алтман, у оквиру дебате "Технологија у турбулентном свету".

image