Свет

ЕУ: Урсула фон дер Лајен у четвртак у Давосу са Вучићем

Председница ЕК ће имати низ билатералних сусрета током Светског економског форума
ЕУ: Урсула фон дер Лајен у четвртак у Давосу са Вучићем© TanjugAP Photo/Jean-Francois Badias

Председница Европске комисија Урсула фон дер Лајен састаће се у четвртак са председником Србије Александром Вучићем, током Светског економског форума у Давосу, најављено је из ЕУ.

Портпарол Европске комисије Ерик Мамер прецизирао је на брифингу за новинаре у Бриселу да ће председница ЕК данас допутовати у Давос на Светски економски форум, где ће сутра говорити на отварању овог скупа, а потом имати низ билатералних састанка.

Како је рекао, Фон дер Лајен ће се у Давосу састати са председником Украјине Владимиром Зеленским, премијером Кине Ли Кећангом, америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и мађарском председницом Каталин Новак, а учествоваће и у сесији "Дипломатски дијалог о Западном Балкану".

"У четвртак ђе се састати са ирачким премијером, председником Тајланда, председником Израела Исаком Херцогом и председником Србије Александром Вучћем. Накратко ће се састати са премијером Туниса и на крају с премијером Грчке", рекао је портпарол ЕК.

Како је наглашено, може доћи и до промене тајминга јер није могуће дати тачан временски оквир за све састанке председнице ЕК.

Фон дер Лајен ће се у среду вратити из Давоса у Европски парламент, где ће учествовати на пленарној седници, после чега ће наставити учешће на Светском економском форуму у Давосу.

image