Свет

Клаус Шваб забринут: Ово је преломни моменат у историји, а имамо застарела решења

Економије су оптеређене неодрживим дуговима и инфлацијом, а традиционалне монетарне и фискалне политике су исцрпљене, сматра оснивач Светског економског форума
Клаус Шваб забринут: Ово је преломни моменат у историји, а имамо застарела решењаGetty © Getty Images

Човечанство се данас у исто време суочава са неколико важних питања, попут оживљавања економије и одговора на климатске промене, поручио је у Клаус Шваб на годишњем скупу Светског економског форума, чија је тема "Обнова поверења".

Отворени разговори могу обновити поверење и дати наду у светлу будућност, рекао је оснивач и извршни директор Светског економског форума.

Према речима Шваба, растуће поделе, појачано непријатељство и сукоби дефинишу тренутну глобалну слику. Стална потреба за управљањем кризним ситуацијама исцрпљује кључну енергију, која би иначе могла да се усмери у стварање оптимистичније будућности, нагласио је Шваб.

Садашњи талас песимизма је без преседана, сматра Шваб и додаје: "Након ере која је извукла милијарду људи из сиромаштва и побољшала животни стандард, забринутост због губитка контроле тера људе да прихватају екстремне идеологије."

"Обнова поверења у нашу будућност је најважнија, али најпре морамо да пронађемо основне узроке наше слабости. Налазимо се у кључном тренутку у историји, а ипак се и даље држимо застарелих решења", истакао је Шваб.

Он сматра да су економије оптерећене неодрживим дуговима и инфлацијом, а да су традиционалне монетарне и фискалне политике исцрпљене.

"Климатске промене су претња садашњим, а још више будућим генерацијама", рекао је Шваб, па је приметио: "Захваљујући технолошком напретку, обновљива енергија је сада постала лако доступна, а она може допринети праведнијем свету, обезбеђујући квалитет живота и дуговечност."

Данас живимо у ери експоненцијалног технолошког развоја, сматра извршни председник Светског економског форума, додајући да нове технологије, попут вештачке интелигенције, могу омогућити ренесансу човечанства и отварити нове димензије креативности.

"Налазимо се у кључном тренутку у историји, а ипак се и даље држимо застарелих решења. То захтева глобалну, националну и локалну сарадњу у свету који постаје све више конкурентан и мултиполаран, обележен растућим друштвеним поделама", упозорио је Клаус Шваб.

"Отворени разговори могу обновити међусобно поверење", закључио је Шваб, додајући да је потребно изградити сарадњу и поверење и заједничку визију светлије будућности.

image
VV inauguration
banner