Свет

Блумберг: Транзит бродова кроз Суец на најнижем нивоу од блокаде 2021. године

Све што је уследило након што се теретни брод Евер Гивен пре три године заглавио у каналу, показало је рањивост глобалне трговине која је преусмерена на дужи и скупљи пут
Блумберг: Транзит бродова кроз Суец на најнижем нивоу од блокаде 2021. године© Win McNamee/Getty Images

Транзит комерцијалних бродова кроз Суецки канал пао је на најнижи ниво од када је теретни брод Евер Гивен у марту 2021. данима блокирао пловни пут нарушавајући глобалну трговину.

Блокада пловног пута од пре три године наглашава степен до којег напади на бродове у близини Црвеног мора јесу у стању да преусмере глобалну трговину на дужи и скупљи пут.

Према подацима Међународног монетарног фонда и Универзитета Оксфорд, дневни прелази бродовима кроз Суец за расуте терете, контејнерске превознике и танкере пали су на 49 од недеље, пише Блумберг.

То је мање у односу на дневни максимум из јуна 2023. од 83 транзита, и ниже од седмодневног просека од 70 транзита годину дана раније.

Подаци такође показују одговарајући пораст броја бродова који пролазе поред Рта Добре наде у близини јужног врха Африке.

Што се тиче брода Евер Гивен, подаци о праћењу бродова које је прикупио Блумберг показују да је његова најновија позиција усред Индијског океана, а да се креће на исток према Шри Ланки.

image