Свет

Бугари траже да ЕУ убрза (зло)употребу замрзнутих средстава Русије

Бугарски министар финансија Асен Василев тражи да ЕУ хитно реагује
Бугари траже да ЕУ убрза (зло)употребу замрзнутих средстава Русије© Daniel Berehulak/Getty Images

Ситуација у Украјини постаје критична и Европска унија морала би да брзо реагује, оценио је бугарски министар финансија Асен Василев позивајући своје колеге из Савета ЕУ за економске и финансијске послове да убрзају употребу замрзнуте руске имовине.

"Ситуација у Украјини постаје критична. Зато ЕУ мора брзо да реагује", рекао је Василев, а преноси Еурактив.

Током састанка ЕКОФИН-a, Европска комисија представила је најновије информације о економској и буџетској ситуацији у Украјини.

Став Бугарске је да би ЕУ могла да постигне споразум о механизму помоћи Украјини почетком фебруара, након што је Мађарска у децембру блокирала помоћ Кијеву од 50 милијарди евра.

Према Василеву, ЕУ не може себи да приуштити да подршку Украјини везује за своје унутрашње или друге проблеме.

Након почетка специјалне војне операције Русије на Украјину, САД, ЕУ и други западни партнери замрзнули су средства руских банака у вредности од око 300 милијарди долара. Санкције ЕУ против Русије проширене су за стотине руских грађана, банака и компанија, али Бугарска и даље тврдоглаво не предузима ништа по том питању.

Ова земља је једина у ЕУ која није увела санкције ниједном руском држављанину или руским компанијама са ЕУ листе санкција.

Једина санкција која је до сада предузета у Бугарској је одбијање Агенције за регистрацију да дозволи бившем бугарском министру финансија Милену Велчеву и његовим партнерима да преузму послове руске банке ВТБ у Бугарској у мају 2022.

Прошлог септембра, владајућа већина у парламенту почела је расправу о нацрту закона о примени међународних санкција, чија је главна мета била Русија.

Бугарска тренутно нема унутрашње инструменте за спровођење санкција уведених одлуком Савета безбедности УН или ЕУ, а најкомпликованије питање остаје правна примена рестриктивних мера Русији јер у бугарском законодавству не постоји термин за "замрзавање" имовине, као што га примењују друге земље ЕУ.

image