Свет

Руски пранкери поново ударају: Шефица ЕЦБ признала да ЕУ санкције не функционишу

Шефица Европске централне банке пожалила се да санкције Запада против Москве не функционишу и признала да је Русија у много бољој ситуацији од Европе
Руски пранкери поново ударају: Шефица ЕЦБ признала да ЕУ санкције не функционишу© Tanjug/AP Photo/Michael Probst

Руски пранкери Владимир Кузњецов (Вован) и Алексеј Стољаров (Лексус) убедили су шефицу Европске централне банке Кристин Лагард да разговара са украјинским председником Владимиром Зеленским и од ње извукли признање да ЕУ санкције не функционишу и да је, за разлику од Русије, економска ситуација у Европи тешка и биће још тежа.

Шефица ЕЦБ је у разговору са "Зеленским" признала да санкције које је Запад увео Русији не функционишу, јер је Москва била добро припремљена. Директорка руске Централне банке Елвира Набиулина одмах је схватила каква је ситуација и подигла је каматне стопе, што је зауставило инфлацију. Урадила је сјајан посао, рекла је Лагард.

Уз то, додала је Лагард, Русија је добра у заобилажењу санкција, своју нафту и енергенте продају другим земљама - Индији, Кини, Далеком истоку, и то им доноси новац.

Она је признала да је за разлику од Русије, ситуација у ЕУ лоша.

Имамо проблем са инфлацијом, рекла је Лагард. То је последица "уских грла" после ковида. Цене које су порасле, превасходно енергетике, ђубрива и хране, наставиле су да расту. Инфлација за коју смо се надали да је прелазна, наставила је да расте и то на вишем нивоу од очекиваног. Зато су централне банке и ЕЦБ преузеле мере како би обуздале инфлацију и цене. Почели смо да дижемо каматне стопе, које су на почетку биле негативне, и сада су на два одсто, рекла је Лагард.

Она је признала и да ће ЕЦБ даље подизати каматне стопе јер другачије неће моћи да "укроте" инфлацију за коју су овогодишње пројекције око седам одсто. На питање шаљивџија да ли ће каматне стопе достићи четири одсто, није желела да одговори али је рекла да ће "неизбежно расти".

На крају све то није толико битно, најважније је да Украјина победи, рекла је Лагард. "Америка је највећа сила, шаљу вам највише помоћи и све то у циљу да победите".

У разговору са, како је веровала украјинским председником који је био пун комплимената за њу али и шала на рачун економске ситуације у еврозони где ће "евро заменити дрво за потпалу", Лагард се осврнула и на дигитални евро и признала да би ЕУ могла да користи криптовалуту за праћење "терориста".

Иако се бројни Европљани противе увођењу "е-евра", Лагард каже да су баш ти "различити ставови" лепота Европе.

"Питање електронског евра биће размотрено у октобру. Оно што могу да кажем да ће дигитални евро имати 'ограничени ниво контроле'. Било је идеја да се суме до 300-400 евра не надгледају, али је то опасно будући да су терористи пре неколико година били финансирани баш на тај начин, преко тих малих уплата", рекла је она.

Шефица ЕЦБ потврдила је и да су у време када је Петро Порошенко био на челу Украјине "неки чудни ликови" украли зајмове које је давао ММФ.

image