Свет

Нова провокација: Вашингтон шаље званичну делегацију на Тајван

Посета сигнализира прећутну подршку Вашингтона новоизабраном председнику Лају Чинг Теу
Нова провокација: Вашингтон шаље званичну делегацију на ТајванGetty © Annice Lyn / Stringer

Неколико истакнутих америчких посланика отпутоваће у Тајпеј у знак подршке Лају Чинг Теу, који ће бити инаугурисан за новог председника Тајвана у мају након  победе на изборима у суботу.

Ами Бера, највиши демократа у Индо-пацифичком подкомитету Представничког дома за спољне послове, и још двојица копредседавајућих Конгресног тајванског посланичког клуба – републиканци Енди Бар и Марио Диаз-Баларт – посетиће Тајван следеће недеље, пише "Фајненшел тајмс" позивајући се на изворе.

Очекује се да ће Мајк Галагер, утицајни републикански "јастреб" који председава двопартијским кинеским комитетом Представничког дома, отпутовати на Тајван после прве делегације, а то ће бити посета коју ће Пекинг пажљиво пратити.

Кина је критиковала посете америчких политичара острву, тврдећи да оне разводњавају америчку политику "једне Кине" према којој Вашингтон признаје Пекинг као једину власт у Кини.

Кинеска амбасада у Вашингтону саопштила је да се Пекинг "чврсто противи било каквој званичној интеракцији САД са Тајваном нити мешању у тајванска питања на било који начин или под било којим изговором".

"САД треба да буду изузетно опрезне у вези питања Тајвана и не смеју да замагљују и избегавају принцип једне Кине у било ком облику или шаљу било какав погрешан сигнал сепаратистичким снагама 'независности Тајвана'", саопштила је амбасада.

Чланови Конгреса имају дугу историју путовања на Тајван, што представља прећутну подршку Вашингтона независности острва, с обзиром на то да америчка извршна власт има само незваничне односе са Тајпејем у складу са политиком "једне Кине", која је на снази откако је прешла на дипломатско признање Пекинга 1979.

Након што је тадашња председница Представничког дома Ненси Пелоси посетила Тајван 2022. године, кинеска војска је извела велике војне вежбе око острва и зауставила војну размену са САД која је поново покренута прошле недеље.

Бела кућа је прошле недеље послала двојицу бивших највиших званичника – некадашњег републиканског саветника за националну безбедност Стивена Хедлија и бившег демократског заменика државног секретара Џејмса Стајнберга – у Тајпеј после избора. Њих двојица су се придружили Лаури Розенбергер, шефици Америчког института на Тајвану, делу америчког Стејт департмента који управља незваничним односима са Тајваном, у сусрету са Лајем и другим председничким кандидатима.

Бера и његови копредседавајући тајванског посланичког клуба састаће се са Лајем, али не и са пораженим кандидатима, рекла је једна особа упозната са путовањем.

Председавајући Представничког дома Мајк Џонсон рекао је после избора на Тајвану да ће замолити републиканске председнике неколико одбора да путују на Тајван.

"Да бих нагласио сталну посвећеност Конгреса безбедности и демократији, замолићу председавајуће релевантних одбора Представничког дома да предводе делегацију у Тајпеј после Лајеве инаугурације у мају", рекао је Џонсон.

Очекује се посета више конгресних делегација око инаугурације, као и у марту или априлу поводом обележавања 45 годишњице Закона о односима са Тајваном (ТРА), закона који обавезује САД да обезбеде оружје Тајвану.

Аналитичари кажу да ће Кина вероватно снажније реаговати на посете истакнутијих америчких законодаваца и сматрати годишњицу ТРА и инаугурацију осетљивијим питање.

"Кина би сигурно полудети због делегације чланова кинеског одбора (Представничког дома)", рекао је Џејмс Чен, стручњак за спољну политику са Универзитета Тамканг у Тајпеју. "Посета чланова тајванског клуба је мање осетљиво питање јер многи од њих нису нужно против Кине, док кинески комитет јасно третира Кину као мету".

На Тајвану су делегације САД генерално популарне. Али стручњаци упозоравају да је у интересу Тајпеја да се фокусира на значајне размене са америчком администрацијом уместо на "Инстаграм дипломатију", која углавном задовољава чежњу друштва за признањем.

"Оно што нам највише недостаје су посете званичника америчке владе или војних званичника", рекао је Чен.

САД се генерално уздржавају од слања високих званичника на Тајван. Пекинг је љутито реаговао прошле године када је Мајкл Чејс, највиши званичник Пентагона за Кину, тајно посетио Тајпеј.

image