Свет

Кијев и Техеран о иранским дроновима у Русији

Украјина и Иран наставиће разговоре док се ово питање у потпуности не разреши, пише иранска агенција ИРНА
Кијев и Техеран о иранским дроновима у РусијиNone © Tanjug/Ukrainian military's Strategic Communications Directorate via AP

Власти Ирана потврдиле су данас да су експерти из Техерана и Кијева одржали састанак о наводним испорукама војних дронова Русији, саопштила је мисија Ирана при Уједињеним нацијама, јавља ИРНА.

"До данас су предузети важни кораци у заједничкој интеракцији одбрамбених стручњака Ирана и Украјине и то ће се наставити све док се не отклоне сви неспоразуми по овом питању. Иран сматра да се неспоразуми који су настали по питању наводних дронова могу решити наставком заједничког ангажовања са Украјином", истиче се у саопштењу мисије.

Након што је, средином октобра, ЕУ проширила списак санкција против иранских физичких и правних лица због, наводних, повезаности са Москвом и испоруком дронова, Иран је почетком новембра позвао представнике Украјине на разговор, како би се утврдила истина. 

Русија и Иран, са друге стране, ову повезаност демантују. Из Кремља објашњавају да је то све покушај Запада да камуфлира своје незаконите испоруке оружја Кијеву и неуспешне преговоре око иранског нуклеарног договора.

Када је у питању Русија последњи деманти упутио је јуче портпарол Кремља Дмитриј Песков након што је "Вашингтон пост" објавио да ће Русија, у сарадњи са Ираном, наводно почети производњу више стотина дронова на својој територији. 

image
VV inauguration
banner