Свет

Патрушев на консултацијама у Техерану

Русија и Иран настављају да одржавају редовне безбедносне контакте
Патрушев на консултацијама у Техерануwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев допутовао је у Иран, саопштила је прес-служба Савета безбедности у среду.

"Патрушев ће у Техерану одржавати редовне руско-иранске безбедносне консултације у којима ће учествовати стручњаци из савета за безбедност, министарстава и агенција две земље", наводи се у саопштењу.

Русија и Иран су одржале, подсећа Тасс, међуресорне консултације  о информационој безбедности почетком октобра. Руску делегацију предводио је заменик секретара Савета безбедности Олег Храмов.

Патрушев је последњи пут посетио Техеран у децембру 2019. године, када су тамо одржане мултилатералне консултације о Авганистану.

У фебруару 2021. године Патрушев је у Москви примио председника Исламске консултативне скупштине Ирана.

Секретар Савета безбедности Руске Федерације се, међутим, од тада више пута састајао са иранским колегама на другим локацијама, а поводом питања безбедности, вођени су и бројни телефонски разговори.

Подсећамо, у медијима се већ недељама спекулише о испоруци иранских дронова Русији, као и да је Русија ове летелице користила у специјалној операцији у Украјини.

Украјинска противваздушна одбрана оборила је 11 дронова иранске производње за које је ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахијан рекао да су у Русију послати "месецима пре" специјалне војне операције у Украјини, пренео је "Блумберг".

"Дали смо Русији ограничен број дронова неколико месеци пре рата у Украјини", рекао је он новинарима у Техерану, пренео је АФП.

Техеран није наставио да Москви испоручује дронове, тврди Амир- Абдолахијан који категорично демантује да је Иран Русији слао пројектиле.

Због испорука дронова Русији, Европска унија прошлог месеца одлучила је о увођењу нових санкција Ирану, а саветник украјинског председника Михаил Подољак предложио је у телевизијском интервјуу ударе на иранске фабрике дронова и ракета.

image