Свет

Нема убедљивих разлога: Британија не одобрава визе деци мигрантима чије мајке раде у здравству

Жене су своју децу, од којих су нека стара само две године, оставиле код рођака или пријатеља да се привремено брину о њима, преселивши се у Британију из земаља попут Зимбабвеа, Замбије, Кеније, Јужне Африке и Индије
Нема убедљивих разлога: Британија не одобрава визе деци мигрантима чије мајке раде у здравствуGetty © Christopher Furlong

Британско Министарство унутрашњих послова систематски забрањује деци миграната да се придруже својим мајкама упркос опсежним доказима да су оне њихови примарни старатељи, открила је истрага листа "Обсервер".

На основу политике која је осуђена као "узнемирујућа" и "нехумана", влада је одбила десетине виза за децу самохраних мајки миграната, од којих су многе дошле да раде у Британској здравственој служби (НХС) или социјалној заштити, образлажући да "нема убедљивих разлога" за им одобри захтеве.

Жене су своју децу, од којих су нека стара само две године, оставиле код рођака или пријатеља да се привремено брину о њима, преселивши се у Британију из земаља попут Зимбабвеа, Замбије, Кеније, Јужне Африке и Индије, пренео је "Гардијан".

Пре одласка, наводе оне, послодавци су их уверавали да ће њихова деца моћи да им се придруже, у складу са важећим имиграционим правилима која дозвољавају здравственим радницима да доводе чланове уже породице.

Међутим, када су поднеле захтев за визе за децу, одбијене су.

У писмима у којима су одбили захтев мајки у која је "Обсервер" имао увид, Министарство унутрашњих послова је поставило питање зашто деца не могу трајно да остану код баке и деке или других рођака.

У другим случајевима, наводи се да нема разлога зашто не би деца могла да живе са својим очевима, иако њихове мајке имају искључиво старатељство или очеви нису видели децу годинама.

У многим писмима, упућеним директно деци, наводи се да је то била лична одлука њихових мајки да оду у Британију, а да они нису пружили довољно доказа да добију визу.

Случајеви су изашли на видело након што је влада пре неколико недеља објавила план за смањење имиграције постављањем ограничења за издржавана лица миграната који раде као здравствени радници.

Према контроверзним правилима која се очекују да буду спроведени на пролеће, неговатељима који долазе у Велику Британију биће забрањено да доводе чланове породице, док ће други здравствени радници морати да зарађују 29.000 фунти годишње (око 34.000 евра), односно 38.700 фунти (око 45.000 евра) од 2025. године, да би им то било дозвољено.

image