Свет

Нервоза расте: Бабиш промовише анти-ЕУ став, док његова странка добија на снази уочи избора за ЕУ

Око 35 одсто чешких гласача би гласало за странку АНО (Обнова), док бивши премијер и председник странке Андреј Бабиш постаје све више анти-ЕУ настројен, показује анализа јавног мњења
Нервоза расте: Бабиш промовише анти-ЕУ став, док његова странка добија на снази уочи избора за ЕУGetty © Leon Neal / Staff

Према подацима анкете коју је у децембру спровео "Медијан", чак 35 одсто чешких бирача гласало би за АНО, странку бившег премијера Андреја Бабиша која је тренутно у опозицији.

Владајућа ОДС (европски конзервативци) је на другом месту са 13 одсто, а следе "Пирати" (зелени) – ОДС-ови владајући коалициони партнери – са 10,5 одсто. На четвртом месту је десничарски СПД са 9 одсто.

АНО партија је некада циљала на старију генерацију, али њена популарност расте међу осталим старосним групама, објашњава "Еурактив".

"АНО покрет је најчешћи избор људи старијих од 35 година", наводи агенција "Медијан". "Скоро половина бирача у категорији 65+ би гласала за њих. Такође је на првом месту међу свим образовним групама, укључујући и факултетски образоване", додала је агенција.

АНО ће моћи да потврди своју снагу на јунским изборима за Европски парламент. Како преноси "Еурактив", Бабиш криви ЕУ за високе цене енергената које су погодиле Чешку. Он такође описује ЕУ као "хоботницу" која својом финансијском моћи жели да одлучи ко ће бити премијер у државама чланицама ЕУ.

АНО такође доводи у питање наставак слања војне помоћи Украјини. "Све је могуће. Две године подржавамо Украјину и то није довело до резултата" рекао је бивши чешки министар одбране Лубомир Метнар (АНО) за Си-Ен-Ен.

image