Свет

Председник Чешке: Ако Путин и Трамп победе, пиши пропало

Избори у Русији и САД ће радикално утицати на ситуацију у Украјини и свету, оцењује Петр Павел
Председник Чешке: Ако Путин и Трамп победе, пиши пропало© Thomas Kronsteiner/Getty Images

Доћи ће до значајног помака у сукобу у Украјини 2024. године, али не на начин на који су то очекивале земље ЕУ, изјавио је чешки председник Петр Павел у интервјуу за лист "Сезнам прави".

"Следеће године ћемо вероватно видети неке значајне помаке, али судећи по свему ономе до сада, то се неће десити у најбољем смислу те речи, како замишљамо. Наступиће нова ситуација са којом ћемо морати да се носимо", казао је Павел.

Према његовим речима, избори у Русији и САД ће радикално утицати на ситуацију у Украјини и свету у целини.

"Ако Доналд Трамп победи на изборима, доћи до мировних преговора без обзира на мишљење Кијева, или ЕУ. Са друге стране, Русија може да пронађе компромис који ће је вратити у статус кључног играча. Та ситуација је неповољна за Европу, али мораћемо да се помиримо са тим", признао је чешки председник.

Павел је раније изјавио да су западне земље показале недовољну подршку Украјини, због чега се украјинска војска суочава са тешкоћама.

Он је навео да западни лидери нису испунили своја обећања о снабдевању муницијом, а да обука пилота Ф-16 не напредује одговарајућим темпом.

"Тренутна ситуација на бојном пољу не указује да Украјина може да стекне војну надмоћ и време сада иде у прилог Русији", казао је Павел, наводећи да би преговори могли да почну следеће године.

image