Свет

Америчке санкције слабо раде: Кина купила опрему за производњу чипова вредну 40 милијарди долара

Увоз машина за производњу чипова порастао је за 14 одсто прошле године
Америчке санкције слабо раде: Кина купила опрему за производњу чипова вредну 40 милијарди долараGetty © Sean Gallup / Staff

Кинески увоз машина за производњу чипова скочио је прошле године пошто су компаније повећале инвестиције како би заобишле ограничења којима САД покушавају да спутају индустрију полупроводника у земљи.

Увоз машина које се користе за прављење компјутерских чипова порастао је 14 одсто у 2023. на скоро 40 милијарди долара, преноси "Блумберг" на основу прорачуна званичних царинских података. До повећања је дошло упркос паду укупног увоза од 5,5 одсто прошле године, што наглашава колико напора кинеска влада и индустрија чипова улажу да постану самодовољне.

Кинеске компаније за производњу чипова убрзано улажу у нове фабрике полупроводника како би унапредиле капацитете земље и заобишле контролу извоза коју намећу САД и њени савезници. Та ограничења отежавају кинеским компанијама да добију приступ машинама потребним за производњу најмоћнијих чипова - и успоравају развој кинеског сектора високе технологије, који Вашингтон сматра претњом.

Кинески увоз из Холандије порастао је прошле године уочи нове контроле извоза. У децембру је увоз опреме за литографију из Холандије скочио скоро 1.000 одсто у односу на претходну годину на 1,1 милијарду долара пошто су компаније пожуриле да купује опрему уочи нових холандских ограничења овог месеца.

image