Свет

Нема посла за Монтија Пајтона: Британски ратни брод преправљен да иде уназад уместо унапред

Извори "Телеграфа" за судар криве некомпетентно сервисирање пловила док министар одбране Уједињеног Краљевства то негира
Нема посла за Монтија Пајтона: Британски ратни брод преправљен да иде уназад уместо унапред© Принтскрин/РТ Балкан

До судара два ратна брода британске Краљевске морнарице у луци код Бахреина дошло је јер су неисправни мотори ХМС Кидингфолда узроковали да се то пловило креће уназад уместо унапред, преноси "Телеграф".

Међутим, министар одбране Уједињеног Краљевства Грант Шапс инсистира на томе да се не ради о некомпетентном сервисирању брода.

"Када се авион сруши, не кажемо одмах да је до тога дошло услед некомпетентности. Пад авиона је редак инцидент као и ово што се догодило. Једино је исправно оставити истражитеље на миру не би ли утврдили шта се тачно десило", изјавио је Шапс.

Краљевска морнарица је потврдила да је покренула истрагу о судару, као и да неће коментарисати инцидент док се не заврши.

Други извор из морнарице је пак рекао "Телеграфу" да је немогуће утврдити шта је узроковало да се брод погрешно креће. 

"Просто је немогуће да је дошло до оваквог пропуста, како је могуће да мотори раде 'наопако' а да то не примете одмах? Прво бисте ваљда тестирали пловило. Незамислив пропуст", изјавио је извор британских новина.

Захваљујући томе што се ХМС Кидингфолд забио у ХМС Бангор, бар један брод од три британска миноловца који учествују у операцији Кипион – ваздушном и поморском присуству британских снага у Персијском заливу и Индијском океану ради очувања слободне пловидбе и сузбијања трговине наркотицима и пиратерије – није више оперативан.

ХМС Кидингфолд је 2021. године био актер сличног судара с још једним миноловцем ХМС Пензансом, у поморској бази у Бахреину.

Брод од 685 тона је тада претрпео штету у вредности од 100.000 фунти, због чега је ван службе био три месеца.

Иначе, ово је тек један од проблема британске Краљевске морнарице. Наиме, више нема бродове за снабдевање и у потпуности је зависна од савезника када је реч о допуњавању залиха хране и муниције на мору. Такође, мучи велику муку с регрутацијом, а има толико мало морнара да ће повући два ратна брода ХМС Вестминстер и ХМС Аргил како би попунила своју нову класу фрегата.

image