Свет

"Блумберг": Шведска све ближе НАТО-у, Турска и Мађарска последње кочнице

Мађарски премијер Виктор Орбан је рекао да је послао позивницу свом шведском колеги Улфу Кристерсону, како би наставили са преговорима
"Блумберг": Шведска све ближе НАТО-у, Турска и Мађарска последње кочнице© Tanjug/Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

Шведска је све ближе пуноправном чланству у НАТО-у, након што је Турска наводно одлучила да подржи чланство те нордијске земље а Мађарска показала интересовање за нове разговоре, преноси "Блумберг".

Очекује се да ће турски парламент данас гласати о чланству Шведске у северноатлантској алијанси, што би оставило Мађарску као једину државу која још увек није ратификовала апликацију Стокхолма.

Шведска је, заједно са Финском, аплицирала за чланство у НАТО-у почетком 2022. године, непосредно након почетка Специјалне војне операције у Украјини.

Мађарски премијер Виктор Орбан је на друштвеној мрежи Икс написао да је послао позивницу свом шведском колеги Улфу Кристерсону, како би наставили са преговорима.

"Данас сам послао позивницу премијеру Улфу Кристерсону и позвао га да посети Мађарску, како би наставили преговоре о приступању Шведске НАТО-у", написао је он на Иксу.

Орбанов портпарол је за "Блумберг" рекао да тачан датум посете још увек није утврђен.

Док је Турска своју подршку кандидатури Шведске условљавала сузбијањем онога што назива курдским терористичким групама у Шведској, као и набавком борбених авиона Ф-16 од САД, Мађарска је била мање предусретљива о томе зашто задржава ширење НАТО-а, наводи амерички портал.

Орбан и његови министри били су љути на Швеђане због њихове критике мађарске демократије.

Мађарска је такође указала на кашњење у ратификацији због координације са Турском у процесу одобравања, без објашњења како су та два процеса повезана.

То значи да би Орбаново обећање да ће завршити папирологију о приступању Шведске пре Турске могло да буде у опасности ако Анкара предузме акцију ове недеље.

Шведска ће на ратификацију Мађарске морати да чека најмање месец дана, с обзиром да је тамошњи парламент на зимској паузи до друге половине фебруара. Датум новог заседања још увек није одређен, саопштила је прес служба парламента.

image