Свет

НАТО упозорава да је сукоб у Украјини постао "битка за муницију": Произвођачи задовољно трљају руке

Суочени са све мршавијим залихама, украјински војници рекли су за "Фајненшел тајмс" да су приморани да штеде муницију док руске трупе појачавају своје нападе
НАТО упозорава да је сукоб у Украјини постао "битка за муницију": Произвођачи задовољно трљају руке© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov, File

Сукоб у Украјини претворио се у "битку за муницију", упозорио је шеф НАТО-а, након што је недостатак снабдевања приморао кијевску војску да штеди артиљеријске метке.

"Повећана производња муниције је апсолутна неопходност како бисмо могли да наставимо да пружамо подршку Украјини", рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, у тренутку када је Алијанса потписала уговор вредан 1,1 милијарду евра за набавку "стотину хиљада метака" калибра 155мм који ће или бити прослеђени Украјини или ће послужити за попуњавање залиха чланица блока.

"Са потрошњом муниције коју видимо у Украјини, са потребама које видимо... морамо да повећамо производњу", додао је Столтенберг.

Суочени са све мршавијим залихама, украјински војници рекли су за "Фајненшел тајмс" да су приморани да штеде муницију док руске трупе појачавају своје нападе.

"Заиста нема довољно муниције", рекао је високи официр украјинске артиљеријске бригаде.

Украјина је са 8.000 граната дневно током своје противофанзиве током лета прешла на само 2.000 последњих недеља, према речима једног команданта вода.

Партнери из ЕУ прошлог пролећа обећали су да ће послати Украјини милион артиљеријских метака, али украјински званичници кажу да им је достављено само око 300.000 граната – недовољно, нарочито ако се има у виду брзина којом су кијевсске трупе сагореле западну муницију која им је послата.

У међувремену, компанија "Локид Мартин", главни произвођач муниције коју Сједињене Америчке Државе шаљу Украјини, прогнозирала је већи пораст годишње продаје од очекиваног у 2024. захваљујући снажној глобалној потражњи за оружјем.

Компанија је саопштила да очекује нето продају између 68,5 и 70 милијарди долара ове године, у односу на 67,6 милијарди долара у 2023. Аналитичари очекују 68,7 милијарди долара.

"Гледајући унапред у 2024. и даље, наше могућности да подржимо глобалну безбедност америчке владе и њених савезника остају снажне са традиционалним и револуционарним технологијама", рекао је извршни директор Џим Таијслет.

image