Економија

"Америкен конзерватив": Како учешће "Џеј-Пи Моргана" у обнови Украјине раскринкава економију САД

Попут "БлекРока", и "Џеј-Пи Морган" је обезбедио учешће у постконфликтној обнови Украјине - све док профитира од њеног разарања
"Америкен конзерватив": Како учешће "Џеј-Пи Моргана" у обнови Украјине раскринкава економију САДwww.globallookpress.com © PsychoShadow/http://imagebroker.com/#/search/

Док колективни Запад, на челу са САД и администрацијом председника Џозефа Бајдена наставља да се грчевито држи мантре о пружању подршке Кијеву "докле год је потребно", украјински председник Владимир Зеленски наставља да врбује западне инвестиционе гиганте да улажу у његову земљу на један или други начин.

"Већ смо успели да привучемо пажњу и остваримо сарадњу са гигантима међународног финансијског и инвестиционог света као што су 'БлекРок', 'ЏејПи Морган' и 'Голдман Сакс'", рекао је Зеленски у видео обраћању на скупу Националне асоцијације државних комора (НАСЦ) у Бока Ратону на Флориди, додавши да "свако може да изгради велику фирму радећи са Украјином, у свим секторима".

РТ Балкан је већ писао о томе како је "БлекРок" преузео контролу над Украјинским фондом за опоравак у жељи да "помогне" у реконструкцији земље по завршетку сукоба - док Ерик ван Ностранд, један од директора у "БлекРоку" служи као саветник за обликовање економске политике Бајденове администрације према Русији, а сама та инвестициона фирма постоји као највећи појединачни власник акција у водећим компанијама за производњу оружја укључујући "Локид Мартин", "Боинг", "Рајетон", "Нортроп Граман", "Џенерал динамикс" које убиру огроман профит од сукоба у Украјини.

Поред "БлекРока", Украјина је недавно добила још једног корпоративног "анђела чувара" у виду "ЏејПи Моргана", будући да је прошлог понедељка извештавано како су представници те инвестиционе компаније и Зеленски потписали меморандум којим се предвиђа да ће и "ЏејПи Морган" помагати Украјини при постконфликтној реконструкцији.

Анђео чувар или анђео смрти?

Руководиоци "Џеј-Пи Моргана" разговарали су на састанку са Зеленским о стварању фонда у вредности између 20 и 30 милијарди долара приватног капитала за помоћ у финансирању реконструкције Украјине, пренео је "Фокс бизнис". Друге идеје које су се наводно појавиле на састанку биле су оснивање банке коју би водили "тешкаши" са Волстрита, како би се инвестирало у различите врсте виталне инфраструктуре, као што су путеви, мостови и рафинерије нафте, подсећа аутор Бредли Девлин у свом ауторском тексту објављеном на "Америкен конзервативу".

Као и "БлекРок", "Џеј-Пи Морган" такође поседује изразито профитабилне обвезнице америчких произвођача оружја - у "Рејтеону" држи удео од 2,5 милијарде долара, а у "Нортроп груману" и "Џенерал дајнемиксу" уделе од по 1,3 милијарде.

Иако то само по себи није незаконито, Бредли Девлин указује да уједно финансирање разарања и накнадне изградње Украјине показује право лице америчке економије и њене покретачке машинерије.

"'Џеј-Пи Морган', 'БлекРок' и други финансијски гиганти могу профитирати од продужавања рата континуираним трансфером оружја и опреме у Украјини тако што откупљују велике количине деоница произвођача оружја. У исто време, ове увећају свој профит улагањем у пројекат реконструкције Украјине, који постаје све већи већи и потенцијално профитабилнији захваљујући одуговлачењу сукоба", пише Девлин.

Аутор подсећа да је Тома Аквински некада указао да би мир требало да буде врховни циљ политичког деловања. Међутим, западна филозофија финансирања Украјине "докле год је потребно" мир и не узима у обзир - не зато што су припадници Бајденовог "уједињеног фронта" подршке заборавили на учење једног од најсветлијих западних теолога и политичких филозофа -већ зато што је продужени конфликт профитабилнији.

Пре ће бити да је у питању анђео смрти.

image