Свет

Немачка изнемогла: Не можемо само ми да помажемо Украјину

Немачки министар финансија је упозорио на могући финансијски притисак ако Немачка буде морала сама да сноси "финансијски терет сукоба у Украјини"
Немачка изнемогла: Не можемо само ми да помажемо Украјину© Tanjug/AP Photo/Andrii Marienko

Немачка неће моћи сама да помогне Украјини. Не може да Немачка финансијски више издваја од других, изјавио је немачки министар финансија Кристијан Линднер, рекао је на догађају Источног комитета немачке привреде, преноси "Цајт".

Линднер је упозорио на могући финансијски притисак ако Немачка буде морала сама да сноси "финансијски терет сукоба у Украјини" и позвао друге чланице ЕУ да појачају подршку Кијеву.

Подсећамо, Мађарска је на самиту у Бриселу средином децембра ставила вето на повећање вишегодишњег буџета ЕУ за период 2024-2027, укључујући 50 милијарди евра финансијске помоћи Кијеву.

председник Савета ЕУ Шарл Мишел рекао је новинарима после самита да очекује да ће лидери ЕУ моћи једногласно да одобре финансијску помоћ Украјини почетком 2024. године.

Касније је шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да ЕК припрема алтернативне опције за пружање финансијске помоћи Украјини од ЕУ у случају неуспеха преговора о додели таквих средстава из заједничког буџета.

image