Свет

Унук Хајле Селасија: Највећи рат у свету води се у Етиопији

Србија је кључ стабилности и просперитета на Балкану и стога је кључна за стабилност источног Медитерана, оцењује принц Ермијас Сахле-Селасије Хајле Селасије
Унук Хајле Селасија: Највећи рат у свету води се у Етиопијиwww.globallookpress.com © © Scherl

Грађански рат тренутно узима милионе животе у Етиопији, а заокупља и сваки тренутак мог живота, каже принц Ермијас Сахле-Селасије Хајле Селасије, председник Крунског савета Етиопије и унук цара Етиопије Хајле Селасија Првог у интервјуу за "Политику".

Он додаје да је круна поново позвана да буде инструмент посредовања и симбол заједничких вредности међу многим етиопским народима.

Говорећи о свом деди цару Хајле Селасију истакао је да је његова визија и даље веома битна за Етиопију, као и да је тражио свет сарадње и отворених преговора. Како је додао, ревизијом Устава желео је у потпуности да спроведе уставну монархију и парламентарну демократију која би по транспарентности и достојанству одговарала британској и европским крунама.

"Био је велики поштовалац Србије и Југославије због њеног снажног православног хришћанског наслеђа, био је срећан што се зближио са српским народом и помогао у подизању свести о тамошњој цркви током деценија комунизма", каже Ермијас Сахле-Селасије Хајле Селасије.

Он се осврнуо и на ситуацију у Етиопији данас рекавши да се у овој земљи води тренутно највећи рат у свету с више милиона убијених у протекле три године, укључујући више од милион људи само прошле године. Напоменуо је и да Етиопија тренутно има неколико десетина милиона интерно расељених људи.

"Ово је рат који је већи од рата Русије и Украјине и од рата Израела и Хамаса, упркос њиховим тешким и несрећним околностима. Без обзира на то, Етиопија не добија никакву помоћ да оконча свој унутрашњи рат због чега је моја велика преокупација да помогнем у решавању ситуације у нашој домовини", рекао је председник Крунског савета Етиопије. 

Он је истакао и да је Етиопија једна од великих нација, способна да позитивно утиче  на стабилност Црвеног мора. Када се њена криза буде смирила, Етиопија може и радиће са регионалним силама, као што су Египат и Израел на стварању нове економске зоне која повезује Средоземно и Црвено море, рекао је Ермијас Сахле-Селасије Хајле Селасије.

"Србија је кључ стабилности и просперитета на Балкану и стога је кључна за стабилност источног Медитерана. То је братско православно хришћанско друштво", истакао је он и додао да се нада да ће ускоро моћи да посети Србију.

image