Свет

Кад све друго пропадне, ти пробај са снимцима животиња: Украјинци сад мобилишу мачке

Украјинске мреже препуне су снимака "војних" мачака и позива да се подрже кијевске снаге
Кад све друго пропадне, ти пробај са снимцима животиња: Украјинци сад мобилишу мачкеGetty © Carl Court / Staff

Друштвени медији у Украјини пуни су снимака мачака које служе као емоционална подршка војницима и "мамац" за донације оружаним снагама – преко потребне у тренутку када је контраофанзива Кијева пропала а помоћ Запада виси о (танком) концу, и док најаве мобилизације терају војно способно становништво да бежи.

Да трик који свако ко је иоле упознат са рекламирањем зна – лепе девојке, бебе и животиње продају сваки производ – има неког успеха, показао је подужи текст у "Политику" где су западној публици представљене "храбре" маце које су побегле из уништених кућа и сада помажу кијевским снагама.

"Када ово уплашено мало створење дође код вас, тражећи заштиту, како да му кажете не? Ми смо јаки, па штитимо слабија бића, која су доспела у исте грозне околности као и ми", објаснио је Александар Јабчанка, војни лекар.

Мачке и друге животиње доносе утеху украјинским војницима. "Неки их усвајају и носе кући, други радије држе у рововима и чак их прослеђују другим јединицама током ротације", рекао је Александар Штупун, портпарол украјинске војске.

Усвојене мачке – Сирски, Шајбик Швалер, Каролина Кева – такође јуре мишеве којих има у рововима, и који жваћу "Старлинкове" сателитске комуникационе каблове и жице аутомобила, уништавају залихе хране и војну опрему, па чак и гризу прсте уснулим војницима.

Аристократа Хералд је, за разлику од луталица, мачка са педигреом и служи за прикупљање новца за војску којој полако понестаје свега.

image