Свет

Милион европских граната за Кијев између пропаганде и могућности: Биће, али 10 пута мање од траженог

Од милион обећаних граната од 155 мм, Украјина је добила мање од трећине. Сада се најављују нова улагања, но, рачуница сугерише да су опет по среди празне приче
Милион европских граната за Кијев између пропаганде и могућности: Биће, али 10 пута мање од траженогGetty © John Moore / Staff

Северноатлантска алијанса (НАТО) потписала је уговор вредан 1,1 милијарду евра за куповину муниције коју ће њене чланице или послати Украјини или задржати како би допуниле своје залихе.

Украјинци пребрзо троше муницију коју добијају од западних савезника и после пропале контраофанзиве, сада су принуђени да са 8.000 пројектила дневно испаљују чак четири пута мање - свега 2.000, пише "Фајненшел тајмс".

Партнери из ЕУ обећали су још прошлог пролећа да ће послати Украјини милион артиљеријских пројектила. Украјински званичници, међутим, рекли су да им је до краја децембра достављено само око 300.000 граната, мање од трећине обећаног.

Нови уговор за "стотине хиљада комада" артиљеријске муниције од 155 мм ипак не значи и нову туру помоћи за Украјину, већ (још једно) обећање да ће Кијев добити још коју стотину хиљада комада муниције у оквиру обећаних али неиспуњених милион комада до краја прошле године. Обећања, лудом радовања.

У међувремену, са севера Европе стиже вест да нордијске земље појачавају производњу муниције за Украјину.

Компанија "Намо", коју контролишу Норвешка и Финска, један је од четири водећа европска произвођача артиљеријских граната од 155 мм.

Да би убрзала производњу, Норвешка је прошле седмице саопштила да ће уложити 2 милијарде круна (191 милиона долара) за побољшање својих капацитета и у "Намо" фабрику у Рауфосу, неких 100 километара северно од Осла.

"Апсолутно је неопходно повећати европску производњу", рекао је тим поводом за АФП норвешки премијер Јонас Гар Сторе.

Међутим, пре неколико месеци, у званичном коментару о војном буџету Норвешке за 2024. године, објављеном на сајту парламента Норвешке, "Намо" је проценио да је потребно уложити 70 милијарди норвешких круна у повећање производних капацитета, од којих би "Намов" удео био око 15-20 милијарди. То значи да сад добијају десетак пута мање средстава него што су израчунали да им је потребно.

Финска и Шведска су такође издвојиле средства за повећање производње у "Намо" фабрикама на њиховој територији. Али потребе су огромне, како за снабдевање Украјине, тако и за допуну залиха западних војних снага.

Подсећања ради, прошле године, извршни директор компаније "Намо" Мортен Брандцаег је упозорио да ће за планирано проширење фабрике у Рауфосу бити потребна електрична енергија која је већ обећана центру за складиштење података који се гради за кинеску апликацију ТикТок.

"Рачунамо на то да ћемо имати довољно струје", каже он данас. "А ако неко жели да посвети енергију видео снимцима о мачкама, нека тако буде."

У сваком случају, проћи ће (барем) две године пре него што се улагања у Рауфос преточе у нешто више муниције за Украјину.

"За Украјину је веома важно да зна да ће негде у будућности имати повећане залихе", рекао је неименовани норвешки званичник. "Али, у међувремену, јасно је да ће и америчке залихе муниције бити те које ће дати највећи допринос." Али, као што је познато, помоћ Вашингтона такође виси о (танком) концу.

image